Πώς δρούσε το κύκλωμα τού "Μάξιμου Σαράφη" με τα δάνεια

Τα τεράστια ποσά που ζητούσαν από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν τα εχέγγυα να λάβουν δάνειο από ελληνικές τράπεζες και η υπόσχεση για δανειοδότηση από τα Η.Α.Ε
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από κάθε επιχειρηματία - θύμα ήταν η λεία της σπείρας των απατεώνων, με φερόμενο ως εγκέφαλο τον προστατευόμενο μάρτυρα από την υπόθεση της Novartis, ”Μάξιμο Σαράφη”.

Τα μέλη της οργάνωσης -σύμφωνα με τις αρχές- έβρισκαν Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν τα εχέγγυα να λάβουν δάνειο από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και τους έδιναν υπόσχεση για δανειοδότησή τους από ίδρυμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Για να μπορέσουν να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους έκαναν τα ραντεβού σε πολυτελές γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, είχαν στήσει ιστοσελίδα με φωτογραφίες, διοικητικό συμβούλιο και διευθύνσεις, η οποία είχε -υποτίθεται- έδρα στα ΗΑΕ και έλεγαν στους επιχειρηματίες ότι μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Για να προχωρήσει η δανειοδότηση ζητούσαν:

  • 100.000 ευρώ ως αμοιβή του φερόμενου ως εγκεφάλου
  • 18.500 ευρώ για την ασφάλιση του δανείου
  • 55.000 ευρώ για τη φορολόγηση
  • 18.500 ευρώ για την αδειοδότηση τού δανείου

ενώ κατάφερναν να αποσπάσουν ακόμα 80.000 ευρώ με διάφορα τεχνάσματα.

Ήδη τα στελέχη του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, τα οποία ξεκίνησαν να ασχολούνται με την υπόθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν διαπιστώσει την εξαπάτηση επτά επιχειρηματιών, εκ των οποίων οι έξι πληροφορήθηκαν την απάτη από τους αστυνομικούς και μάλιστα αρχικά δεν τους πίστευαν και νόμιζαν ότι ήταν ”δάκτυλος” ανταγωνιστών, για να χάσουν το δάνειο.

Μεταξύ των θυμάτων είναι επιχειρηματίες του τουρισμού, της εστίασης, έμπορος τυροκομικών, λογισμικού τυχερών παιγνίων από την Αττική, την Πρέβεζα και την Κρήτη.

Ένας από τους επιχειρηματίες, μάλιστα, αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του και να μένει στο ενοίκιο προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα, που του απαιτούσαν.

″Πρόκειται για μια οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και οργανωτικότητα και στόχευε «ανθρώπους του επιχειρείν».

Τα μέλη της εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κι επακόλουθα, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα” δήλωσε ο Διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Δημήτρης Δάβαλος.Κατά τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψαν στοιχεία, τα οποία τους κάνει να πιστεύουν ότι τα θύματά τους είναι πολλαπλάσια και για αυτόν τον λόγο αναμένεται να ζητήσουν και τη δημοσιοποίηση στοιχείων και φωτογραφιών των συλληφθέντων.

Εκτός από τους τρεις άνδρες, τους οποίους συνέλαβαν, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα, που θεωρούνται συνεργοί του κυκλώματος.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος τής οργάνωσης, ”Μάξιμος Σαράφης”, κατά την απολογία του στους αστυνομικούς αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι, εάν υπάρχει απάτη, κι εκείνος έχει πέσει θύμα.

Ασκήθκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπο που τελεί υπό προστασία στην υπόθεση της Νovartis, και των εμπλεκομένων για εξαπάτηση επιχειρηματιών.

Η δίωξη στρέφεται κατά συνολικά επτά ατόμων, των τριών συλληφθέντων και ακόμη τεσσάρων που αναζητούνται.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται αφορούν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, πλαστογραφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Η δικογραφία παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Μετά την άσκηση δίωξης, ο «Μάξιμος Σαράφης» έλαβε προθεσμία να απολογηθεί το Σάββατο.

«Μάξιμος Σαράφης»: Τι λέει ο δικηγόρος του

«Δεν θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα στην πολιτική κόντρα ενόψει εκλογών» τονίζει ο δικηγόρος του βασικού κατηγορούμενου γνωστός ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος.

«Ο εντολέας μου αρνείται ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Δε θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα στην πολιτική κόντρα ενόψει εκλογών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα κάθε πολίτη στην απίστευτη διαρροή των δικογραφιών ήδη από χθες πριν καν η δικογραφία φτάσει στην εισαγγελία» αναφέρει.

Δημοφιλή