Κύμα ανατιμήσεων στα ράφια μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Αυξήσεις έως 55% στις τιμές χονδρικής σε μια εβδομάδα.
Eurokinissi

Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετακυλίονται σταδιακά οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι ανατιμήσεις στο χονδρεμπόριο αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω το καλάθι των καταναλωτών το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά τα αγγούρια από τα 40 λεπτά το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 50 λεπτά μέσα σε μια εβδομάδα, τα κολοκύθια από το 1 ευρώ άγγιξαν τα 1,5 ευρώ στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά 55,5% αυξήθηκε και η χονδρική τιμή της ντομάτας μέσα σε 8 ημέρες, από τα 90 λεπτά στα 1,4 ευρώ.

Eurokinissi

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης με τις ντομάτες να παρουσιάζουν άνοδο κατά 36%, τα αγγούρια κατά 23%, τα κολοκυθάκια κατά 22% και τα λάχανα κατά 20%, με εκπροσώπους της αγοράς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Επάρκεια στην Αττική

«Κανονικά τροφοδοτείται ο νομός Αττικής με φρούτα και λαχανικά, παρά τα προβλήματα, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30% - 50%» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη -Λάρισα για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος μεταφοράς στην τροφοδοσία, ο νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων εργατών γης, στις λαϊκές αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

.

Παράλληλα, καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και τον υπουργό Γεωργίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε έκτακτη συνάντηση, ώστε να βρεθούν, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:

Μελιτζάνες: 1,50 ευρώ

Κολοκυθάκια: 2,30 ευρώ

Πατάτες: 0,80 - 1,20 ευρώ

Αγγουράκια: 1,50 - 2 ευρώ

Ντομάτες: 1 - 2 ευρώ

Κρεμμύδια: 1,50 ευρώ

Βλήτα: 1,50 ευρώ

Σπανάκι: 1,80 - 2,50 ευρώ

Λάχανο: 1,50 ευρώ

Χόρτα Ιταλικά: 1,50 - 2,00 ευρώ

Μαρούλια: 0,50 - 0,70 ευρώ

Ματσάκια (Ανιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 - 0,70 ευρώ

Παντζάρια: 1,50 ευρώ

Αγρια Ραδίκια: 2 - 3 ευρώ

Νεκταρίνια: 1,50 ευρώ

Ροδάκινα: 1,50 ευρώ

Σταφύλια: 1,70 ευρώ

Καρότα: 1,50 ευρώ

Πιπεριές: 2,00 ευρώ

Μήλα: 1 - 1,50 ευρώ.

«Ανάσα» το Market Pass

Από τις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για το Market Pass προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την ενίσχυση από 22-100 ευρώ για αγορές από καταστήματα τροφίμων.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 25 Σεπτεμβρίου, η καταβολή των χρημάτων θα γίνει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δικαιούχοι που θα κάνουν την αίτησή τους μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και ως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, θα πληρωθούν έως τις 5 Νοεμβρίου.

Δημοφιλή