Κένυα: Λαθροκυνηγοί σκότωσαν δύο σπάνιες λευκές καμηλοπαρδάλεις

Οι λαθροθήρες δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και το κίνητρο τους είναι ακόμη ασαφές.

Δύο εξαιρετικά σπάνιες λευκές καμηλοπαρδάλεις σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς στην βορειοανατολική Κένυα, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μητέρα και το μικρό της βρίσκονταν κοντά σε ένα χωριό στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Κένυας. Μια τρίτη λευκή καμηλοπάρδαλη εξακολουθεί να είναι ζωντανή και πιστεύεται πως είναι η μοναδική που έχει απομείνει στον κόσμο.

Η λευκή εμφάνισή τους οφείλεται σε μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν χρωματισμό (λευκισμός - leucism). Η ύπαρξη των δύο σπάνιων καμηλοπαρδάλων έγινε γνωστή όταν φωτογραφία τους κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2017.

Ο επικεφαλής συντήρησης άγριας ζωής της κοινότητας, Μοχάμεντ Αμεντνόρ, δήλωσε ότι οι δύο νεκρές καμηλοπαρδάλεις είχαν εντοπιστεί ζωντανές για τελευταία φορά πριν από τρεις μήνες.

«Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για την κοινότητα της Ijara και της Κένυας στο σύνολό της. Ήμασταν οι μόνοι θεματοφύλακες της λευκής καμηλοπάρδαλης», δήλωσε.

Οι λαθροθήρες δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και το κίνητρο τους είναι ακόμη ασαφές.

Η κοινότητα άγριας ζωής βρίσκεται σε μια περιοχή χωρίς πολλούς περιορισμούς. Υπάρχουν ακόμη και χωριά μέσα στην κοινότητα.

Οι λευκές καμηλοπαρδάλεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κένυα τον Μάρτιο του 2016. Περίπου το 40% του πληθυσμού των καμηλοπαρδάλων εξαφανίστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και η λαθροθηρία για το κρέας και το δέρμα τους συνεχίζεται, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αφρικανικής Άγριας Ζωής.

Ο πληθυσμός μειώθηκε από 155.000 το 1985 σε 97.000 το 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Πηγή: bbc