ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2020 20:47 EET

Κύπρος: Συμφωνία 240 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση οπλικών συστημάτων

Για αγορές πυραύλων Mistral και Exocet είχε κάνει λόγο η γαλλική Tribune.

Eurokinissi
.

Την υπογραφή συμβολαίων με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «La Tribune», όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος που άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη γαλλική «La Tribune» η Κύπρος υπέγραψε συμβόλαια με την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA για προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral και βλημάτων Exocet (για χρήση εναντίον πλοίων) με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Sigmalive, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ήδη χρήστη των δύο όπλων, με τα τωρινά συμβόλαια να αφορούν ενδεχομένως τις νεότερες εκδόσεις παραγωγής. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας», ωστόσο πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet καθώς και για αναζήτηση ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές (και πιο οικονομικό κόστος απόκτησης).