Κυριακάτικο τραπέζι: Χυλοπίτες στο φούρνο με «κιμά» χωριάτικου λουκάνικου και λιαστές ντομάτες

Και καρυδόπιτα με κονιάκ και σοκολατένιο γλάσο.
James de Wall via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ζυμαρικά στο φούρνο. Χυλοπίτες με κιμά από λουκάνικο χωριάτικο και λιαστές ντομάτες.

Θα προσθέσουμε ντοματάκια ολόκληρα, κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο μαϊντανό ενώ θα πασπαλίσουμε με χοντροτριμμένο κασέρι και κεφαλογραβιέρα.

Για γλυκό, δοκιμάζουμε καρυδόπιτα με κονιάκ και σοκολατένιο γλάσο.

Καλή όρεξη.

Χυλοπίτες στο φούρνο με «κιμά» χωριάτικου λουκάνικου και λιαστές ντομάτες

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα & Ψήσιμο: 50′

Υλικά

500 γρ. χυλοπίτες-προτιμότερο μακριές

500 γρ. λουκάνικα χωριάτικα της αρεσκείας μας

1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο

150 γρ. ντομάτες λιαστές-διατηρημένες στο λάδι-καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κοσνέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο

150 γρ. κεφαλογραβιέρα, χοντροτριμμένη

½ μάτσο μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια επιφάνεια εργασίας βάζουμε τα λουκάνικα, τα χαράζουμε κατά μήκος, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τα ψιλοκόβουμε ή τα λιώνουμε με το πιρούνι.

Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις χυλοπίτες, 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που δίνεται στις οδηγίες της συσκευασία. Τις στραγγίζουμε, κρατάμε 300 ml από το νερό όπου τις βράσαμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε στο ταψί (32x38 εκ.), στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε τα τυριά. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Tip

Όλα τα ζυμαρικά που πρόκειται να φουρνίσουμε καλό είναι να τα βράζουμε 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να μη «λασπώσουν» κατά το ψήσιμο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #93» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Καρυδόπιτα με κονιάκ και σοκολατένιο γλάσο

Elena Veselova / 500px via Getty Images

Μερίδες: 12-14

Προετοιμασία: 40′

Ψήσιμο: 45′-50′

Υλικά

5 αυγά

200 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη

150 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, τριμμένα σε σκόνη

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

100 γρ. γάλα

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική

400 γρ. νερό

1 ξυλάκι κανέλα 100 γρ. κονιάκ

για το σοκολατένιο γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα 52-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

200 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ή σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το γάλα, σε μικρές δόσεις εναλλάξ, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και στο τέλος το βούτυρο και τα καρύδια, πάντα ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ.. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους και το τινάζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

Γεμίζουμε το σκεύος με το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

για το σιρόπι και το σιρόπιασμα

Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, γιατί πρέπει να τη σιροπιάσουμε όταν και τα δύο είναι ζεστά.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το κονιάκ.

Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και τη σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστή με το ζεστό σιρόπι.

για το γλάσο

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα εννιαίο μείγμα, το οποίο αφήνουμε κατά μέρος, έως ότου πηξει και γίνει σαν αλοιφή.

Με μια πιατέλα ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε με το γλάσο την επιφάνεια της καρυδόπιτας όταν αυτή έχι πια κρυώσει.

Tip

πως τρίβουμε τα καρύδια/αμύγδαλα:

Για να τριψουμε τα καρύδια σε σκόνη, τα βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι και τα χτυπάμε στην υψηλότερη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σκόνη.

Για να αποφύγουμε να γίνουν σαν υδαρή πάστα λόγω της ελαιώδους σύστασης τους, φροντίζουμε να μην αλέθουμε σε μεγάλες ποσότητες. Βάζουμε στον κάδο το πολύ 1 φλιτζάνι τη φορά.

Αλέθουμε τα καρύδια με μια ποσότητα από την κρυσταλλική ζάχαρη ή την άχνη που ορίζει η συνταγή του γλυκού ή με λίγο κορν φλαόυρ που θα τραβήξει την υγρασία, χωρίς να αλλοιώσει τη γεύση τους.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #55» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.