ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2018 21:37 EET

Κυρώσεις από τη Γαλλία σε 18 Σαουδάραβες για τη δολοφονία Κασόγκι

ASSOCIATED PRESS

Το Παρίσι προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων ενάντια σε 18 Σαουδάραβες που οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι συνδέονται με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και προειδοποίησε με επιβολή επιπλέον τιμωρητικών μέτρων, με βάση τα πορίσματα των εν εξελίξει ερευνών.

Ανάμεσα στις κυρώσεις περιλαμβάνονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε γαλλικό έδαφος καθώς και σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν.

«Η δολοφονία του κ. Κασόγκι είναι ένα έγκλημα ιδιαίτερης σοβαρότητας, που επιπλέον επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου και στα πιο θεμελιώδη δικαιώματα», υπογράμμισε ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

«Η Γαλλία ζητά την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος για τον τρόπο με τον οποίο μια ενέργεια μπορεί να διαπράχθηκε. Αναμένει από τις αρχές του Ριάντ μια διαφανή, λεπτομερή και διεξοδική απάντηση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις ακολουθούν τις παρόμοιες που επέβαλε για την υπόθεση το Βερολίνο και ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες του εξωτερικού, την πρώτη που πραγματοποιεί μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και την κατακραυγή προς την ηγεσία του Ριάντ και το πρόσωπό του με δημοσιεύματα να τον εμπλέκουν άμεσα στην υπόθεση.

Το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, γνωστοποίησε την αναχώρηση του πρίγκιπα διαδόχου για την περιοδεία αυτή που γίνεται έπειτα από «εντολή» του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τις χώρες που θα επισκεφτεί ο πρίγκιπας διάδοχος, γνωστός και ως MbS, ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya μετέδωσε ότι πρώτος σταθμός του θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κύριος σύμμαχος του Ριάντ στην πολεμική επέμβαση της σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη.

Η τυνησιακή εφημερίδα Business News τόνισε ότι αναμένεται να επισκεφτεί επίσης την Τυνησία.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ζήτησε από τον επιλεγμένο διάδοχό του να διεξάγει το ταξίδι «με βάση την προθυμία του να εμβαθύνει τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις του Βασιλείου στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση.

Στην Τουρκία, εκπρόσωπος της προεδρίας υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο MbS ενδέχεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αργεντινή την επόμενη εβδομάδα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)