Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρώσους για την δηλητηρίαση Ναβάλνι

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα, κατηγορώντας την για απόπειρα δολοφονίας του επικριτή του Πούτιν.
Getty

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τρίτη κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και φορείς λόγω της απόπειρας της Μόσχας να σκοτώσει τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλι με νευροτοξικό πράκτορα, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, στους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε κυρώσεις, είναι ο αρχηγός της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο πρώτος αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριένκο, και ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κρασνόφ.

Εκτός των άλλων, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, τον διευθυντή της διεύθυνσης του Ρώσου προέδρου για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, Αντρέι Γιάριν, και στους αναπληρωτές υπουργούς Αμύνης, Αλεξέι Κριβαρούτσκο και Πάβελ Ποπόφ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε επίσης κυρώσεις στο 33ο Κεντρικό επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο και το 27ο Επιστημονικό Κέντρο του υπουργείου Αμύνης καθώς και στο Κρατικό επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο οργανικής χημείας και τεχνολογίας.

Στο σχετικό έγγραφο των κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται επίσης η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και η Κύρια Διεύθυνση Κατασκοπείας (GRU) (σ.σ. πλέον έχει μετονομασθεί σε Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε συμπεριλάβει παλιότερα στον μαύρο κατάλογο, αλλά για άλλους λόγους.

Οι αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσαν ότι οι κινήσεις έγιναν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση και επανέλαβαν το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι από τη φυλακή.

Οι κυρώσεις έρχονται ως απάντηση σε αυτό που οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι, κατηγορία που αρνείται η Ρωσία. Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε επιβάλει καμία τιμωρία στη Ρωσία για την υπόθεση.

Ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, από ό,τι ο Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, ούτε να τις κλιμακώσουν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να επιβάλλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας ξεπερνάει τα όρια που είναι σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Θα απαντήσει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι όποιες κυρώσεις και να επιβάλουν στη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν θα πετύχουν τον στόχο τους, αλλά θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ διαμηνύει μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι θα απαντήσει στις όποιες κυρώσεις.

Με την πολιτική των κυρώσεων οι χώρες που τις επιβάλλουν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, θα αντιδράσει στις οποίες κυρώσεις επιβάλει η Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας. «Θα απαντήσουμε αναμφίβολα, κανένας δεν έχει άρει έναν από τους κανόνες της διπλωματίας που είναι η αμοιβαιότητα» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Κυρώσεις και από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε με τη σειρά της τις κυρώσεις που θα επιβάλει σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για τον ρόλο τους στην σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, η σχετική νομική πράξη έχει ήδη ληφθεί σε γραπτή μορφή και «σύντομα» θα αναρτηθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην ΕΕ όπως και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή