ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/06/2018 16:26 EEST

Κυβερνητική πηγή: Τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα

Sooc

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται πως κυβερνητικές πηγές έχουν αναφέρει πως ότι η ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία αφού αυτή κυρωθεί από τη βουλή της ΠΓΔΜ και αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η κύρωση από την ελληνική πλευρά θα γίνει στα τέλη του φθινοπώρου, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ θα ζητήσει η προθεσμία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος να τελειώνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, φαίνεται ότι πιο πιθανά είναι το «Severna Macedonia» («Βόρεια Μακεδονία») ή το «Gorna Macedonia» («Άνω Μακεδονία»). Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μίας λέξης, ή ακόμη και αμετάφραστου (δεν είναι όμως το πιθανότερο).

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)