Κι όμως, η σημερινή Ιθάκη ίσως να μην είναι η Ιθάκη του Ομήρου

Κι όμως, η σημερινή Ιθάκη ίσως να μην είναι η Ιθάκη του Ομήρου
Yoeml via Getty Images

Με την Ιθάκη να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω της επίσκεψης και του συμβολικού διαγγέλματος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, θεωρίες πως η Ομηρική Ιθάκη, στην οποία επέστρεψε ο Οδυσσέας μετά τον Τρωικό Πόλεμο και την Οδύσσειά του...ενδεχομένως να μην είναι η σημερινή Ιθάκη.

Ειδικότερα, οι κυριότερες θεωρίες πάνω στο θέμα προκρίνουν ως πιθανή Ομηρική Ιθάκη, πέραν της σημερινής Ιθάκης, τη Λευκάδα ή την Κεφαλονιά, με βάση κάποιους στίχους της Οδύσσειας και αρχαία τοπωνύμια (συγκεκριμένα το πώς εμφανίζονται στην Οδύσσεια και το σε ποιες σημερινές τοποθεσίες αντιστοιχούν)- ενώ επίσης ως υποψήφιος παρουσιάζεται και το Μεγανήσι, άποψη που υποστηρίζει σε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κείμενά του στη HuffPost Greece ο Νίκος Γαλάρας, blogger της ιστοσελίδας μας.

Αναλυτικότερα, ως «κλειδιά» παρουσιάζονται κάποιοι στίχοι της Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας, παρουσιαζόμενος στους Φαίακες, λέει πως πατρίδα του «είν΄ η Ιθάκη η ξέφαντη, με το καμαρωμένο το Νήριτο, το φυλλοσούσουρο βουνό της, κι ένα γύρο νησιά πολλά προβάλλουν, όλα τους κοντά κοντά βαλμένα, η Σάμη, η δασωμένη Ζάκυθο και το Δουλίχιο· κι είναι η Ιθάκη χαμηλή, στο πέλαγο ψηλά ψηλά, στη δύση, μα τ΄ άλλα αλάργα στου ήλιου βρίσκουνται και στης αυγής τα μέρη».

Τα τέσσερα αυτά ομηρικά νησιά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως προς τον εντοπισμό της Ομηρικής Ιθάκης- αλλά στην «εξίσωση» εισέρχεται και η Ομηρική Αστερίς, όπου είχαν στήσει ενέδρα οι μνηστήρες για να δολοφονήσουν τον γιο του Οδυσσέρα, Τηλέμαχο, ο οποίος επέστρεφε από ταξίδι αναζήτησης του πατέρα του, καθώς και ο λιμένας του Φόρκυνος, όπου αποβιβάζουν οι Φαίακες τον Οδυσσέα, όπωε και το λιμάνι «Ρείθρον» όπου δήθεν έχει αφήσει το πλοίο της η Αθηνά που με την μορφή του Μέντη πάει να συναντήσει τον Τηλέμαχο.

Τις θεωρίες περί του ποια είναι η πραγματική Ιθάκη του Ομήρου και την τεκμηρίωση/ συλλογιστική τους μπορείτε να δείτε στα εν λόγω κείμενα του κ. Γαλάρα, τα οποία ακολουθούν:

Δημοφιλή