Κι όμως. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση ότι η Γερμανία χρειάζεται να αποκτήσει πυρηνική βόμβα

Κι όμως. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση ότι η Γερμανία χρειάζεται να αποκτήσει πυρηνική βόμβα
Handout via Getty Images

Φανταστείτε μια Γερμανία με πυρηνικό οπλοστάσιο.

Όχι, δεν επηρεαστήκαμε από το «The Man in the High Castle» (το βιβλίο του Philip K. Dick όπου οι Ναζί ήταν αυτοί που έριξαν την βόμβα στην Ουάσιγκτον και κέρδισαν τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο). Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει ήδη στη Γερμανία, αναφέρει το Politico.

Η Γερμανία μπορεί να κρατά τα ηνία της οικονομίας της ΕΕ, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Πόσω δε μάλλον, όταν η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κουνά το δάχτυλο στη Γερμανία και το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ τους δημιουργούν φωνές στην Γερμανία που ζητούν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Μία από αυτές τις φωνές είναι και του πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Bundeswehr, Christian Hacke στην Welt am Sonntag, μια από τις μεγαλύτερες κυριακάτικες εφημερίδες. Το άρθρο του κυκλοφόρησε με τίτλο «Μήπως χρειαζόμαστε ΤΗΝ βόμβα;».

Die Welt am Sonntag

Σύμφωνα με το Politico, ο καθηγητής πιστεύει ότι όντας το ΝΑΤΟ εξασθενημένο από τις στρατηγικές του Τραμπ, η Γερμανία μπορεί για πρώτη φορά από το 1949 να ζητήσει πυρηνική βόμβα, «καθώς δεν βρίσκεται πλέον κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα».

Ποια είναι τα εμπόδια όμως που αντιμετωπίζει η υλοποίηση της συγκεκριμένης σκέψης; Τα δύο βασικά αντεπιχειρήματα είναι ότι, αφενός η Γερμανία αρνείται την αύξηση των αμυντικών της δαπανών, αφετέρου έχει επικυρώσει ήδη από το 1968 συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (NPT).

Η δέσμευση αυτή επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από τη λεγόμενη συμφωνία «Two Plus Four», μέσω της οποία δόθηκε και το πράσινο φως για την επανένωση της Γερμανίας.

Ο Wolfgang Ischinger, πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, έγραψε στην Die Welt, απαντώντας ουσιαστικά στον Hacke: «Εάν η Γερμανία παραιτηθεί από την ιδιότητά της ως μη πυρηνική δύναμη, τι θα εμπόδιζε την Τουρκία ή την Πολωνία, για παράδειγμα, να πράξουν το ίδιο».

Το Politico υπενθυμίζει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να «εξετάσει τη συμβολή της στο γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης Από νομική άποψη, σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη της Bundestag, τίποτα δεν την εμποδίζει να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο άλλης χώρας. Βέβαια, το θέμα της «γαλλικής πυρηνικής κάλυψης» συζητείται εδώ και χρόνια.

Πηγή: Politico

Δημοφιλή