Κι όμως, έχουμε συνηθίσει να τρώμε ένα εντελώς λάθος πρωινό

Να πώς θα μπορέσουμε να διορθώσουμε την κατάσταση.
A side view of a smiling Caucasian female sitting at the table and having a healthy meal.
FreshSplash via Getty Images
A side view of a smiling Caucasian female sitting at the table and having a healthy meal.

Το παλιό ρητό λέει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κάποιος θα πρέπει να το πει αυτό στους Βρετανούς γιατί σύμφωνα με την έκθεση της Mintel για το 2022 για τις Διατροφικές Συνήθειες στο Πρωινό του Ηνωμένου Βασιλείου, το ένα πέμπτο των Βρετανών παραλείπει το πρωινό και όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να στραφούν προς την ευκολία εις βάρος της διατροφής.

Στην πραγματικότητα, το 86% των Βρετανών καταναλώνουν δημητριακά το πρωί με άλλα «βολικά» φαγητά, όπως τοστ, μούσλι, γιαούρτι και γκρανόλα.

Τι πρέπει να τρώμε όμως; Τι είναι πιο αποτελεσματικό για να μας κρατά σε κίνηση όλη την ημέρα;

Μιλήσαμε με την Τζέιν Μοστοουφάι, εγγεγραμμένη διατροφοθεραπεύτρια για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει - και τι δεν πρέπει - να τρώμε πρώτο πράγμα.

Οι βασικές θρεπτικές τροφές πρωινού για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας:

Αυγά

Η πρώτη της σύσταση είναι τα αυγά. Ένα αγαπημένο φαγητό στους Βρετανούς με το 39% να τα τρώνε τακτικά σύμφωνα με την έκθεση Mintel.

Η Μοστοουφάι λέει:

«Τα αυγά περιέχουν χολίνη η οποία είναι απαραίτητη για μια λειτουργία που ονομάζεται μεθυλίωση στο σώμα και παρέχουν μια βιώσιμη πηγή ενέργειας χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Αν θέλουμε να αυξήσουμε πραγματικά τα θρεπτικά συστατικά ενός πρωινού που περιλαμβλανει αυγά, θα συνιστούσα την προσθήκη καλής ποιότητας λιπαρών με κάτι σαν καρύδια ή προσθήκη φέτας».

Σύμφωνα με το BBC Good Food, τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικά για την υγεία των ματιών, την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση του βάρους.

Η Μοστοουφάι επίσης προτείνει να συνδυάσουμε τα αυγά με το μπρόκολο ή το σπανάκι.

Ελληνικό γιαούρτι και φρούτα

Πολλοί από εμάς έχουμε μια αδυναμία στα ζαχαρούχα δημητριακά ή στα αρτοσκευάσματα νωρίς το πρωί, αλλά η Μοστοουφάι προτρέπει τους ανθρώπους να επιλέξουν αντ ’αυτού το ελληνικό γιαούρτι σε συνδυασμό με κατεψυγμένα ή φρέσκα φρούτα για να αποφύγουν την πτώση των επιπέδων γλυκόζης.

Οπως προσθέτει:

«Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να μας προσφέρει μια καλής ποιότητας πηγή πρωτεΐνης και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για να προσθέσουμε σπόρους chia ή κάνναβης που είναι επίσης πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας».

Επιπλέον, ας μάθουμε ότι τα κατεψυγμένα βατόμουρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα βατόμουρα; Ιδανικό για ένα μεσημεριανό σνακ!

Ας πιούμε νερό, μόλις ξυπνήσουμε

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 , η αφυδάτωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή – και τα δύο παραπάνω βελτιώθηκαν αμέσως μόλις οι συμμετέχοντες ενυδατώθηκαν. Το να πίνουμε νερό μόλις ξυπνήσουμε σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Μοστοουφάι συνιστά να αποφεύγουμε τον καφέ και τους χυμούς φρούτων το πρωί, ειδικά με άδειο στομάχι, καθώς και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αύξηση της κορτιζόλης.