Να πλένουμε τα δόντια μας πριν ή μετά τον πρωινό καφέ

Οι οδοντίατροι λένε ότι τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε το σμάλτο των δοντιών σας.
.
Prostock-Studio via Getty Images
.

Για τους λάτρεις του καφέ, η πρωινή ρουτίνα είναι μια πολύτιμη τελετουργία. Αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι οι κινήσεις που κάνουμε σε σχέση με τον πρωινό μας καφέ θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των δοντιών μας.

Είναι γνωστό ότι ο καφές λερώνει τα δόντια και η οξύτητά του μπορεί να διαβρώσει άμεσα το σμάλτο των δοντιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το βούρτσισμα των δοντιών μας είναι τόσο σημαντικό για την εξουδετέρωση της πρόσληψης του καφέ. Αλλά οι οδοντίατροι λένε ότι υπάρχει μια σωστή χρονική σειρά για αυτό - και μπορεί να το κάνουμε λάθος.

.
Ekaterina Demidova via Getty Images
.

Γιατί πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας ΠΡΙΝ πιούμε καφέ

Το βούρτσισμα των δοντιών πριν πιούμε καφέ αφαιρεί τη συσσώρευση πλάκας και καθιστά πιο δύσκολη την προσκόλληση των λεκέδων, λέει η Κριστίνα Μέινερς, οδοντίατρος στο μη κερδοσκοπικό CommuniCare Health Centers στο Σαν Αντόνιο. «Εάν διατηρούμε (τη στοματική μας κοιλότητα) ωραία και καθαρή, τότε υπάρχει λιγότερη (δυνατότητα) για ποσότητα [καφέ] να κολλήσει στα δόντια μας», συμπληρώνει.

Μπορεί να έχουμε υποθέσει ότι το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ είναι ένα προληπτικό βήμα για να τα διατηρήσουμε καθαρά, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επειδή ο καφές είναι όξινος, το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά τον καφέ θα αποδυναμώσει το σμάλτο, το εξωτερικό στρώμα των δοντιών που τα προστατεύει από φυσικές και χημικές βλάβες.

Η πρωινή ρουτίνα της Μέινερς είναι να βουρτσίζει τα δόντια της πρώτα το πρωί, μετά να πίνει τον καφέ της και μετά να ξεπλύνει και να στραγγίζει το στόμα της με νερό για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του επιπέδου οξύτητας στο στόμα της.

«Καλό είναι να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας όταν το (στοματικό) περιβάλλον μας είναι όξινο», λέει η Σόνια Κρασιλνίκοβ, οδοντίατρος στο Dental House της Νέας Υόρκης. Η Μέιερς λέει ότι όταν το κάνουμε, «βουρτσίζουμε περισσότερο το οξύ στα δόντια μας και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει να σπάσουν πιο γρήγορα (και) να προκαλέσει περισσότερες ευαισθησίες».

Αν τυχαίνει να το κάνουμε αυτό συχνά, ας μην πανικοβληθούμε. «Αν το κάνουμε μία φορά, (αυτό) είναι πιθανώς απλώς μια μικρο-απόξεση, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά ναι, αν γίνεται συνήθως, θα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και με κίνδυνο να φθείρουμε το σμάλτο μας», λέει ο Σιάμα Μουχαμάντ, οδοντίατρος στο Brooklyn Oak Dental Care.

Εάν δεν βουρτσίσουμε τα δόντια μας πριν πιούμε καφέ, ας κάνουμε αυτά τα βήματα για να τα προστατέψουμε

Εάν θέλουμε να αισθανόμαστε καθαρό το στόμα μας μετά από ένα φλιτζάνι καφέ, οι οδοντίατροι συνιστούν να περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

«Το σάλιο μας εξουδετερώνει το pH του στόματός μας», λέει η Κρασιλνίκοβ. «Σε μισή ώρα το στόμα μας επιστρέφει στην (πρότερη) υγιή του κατάσταση ...».

Εναλλακτικά, ας μασήσουμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. «Συνιστώ τουλάχιστον να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να τονώσουμε τον φυσικό μας προστάτη, που είναι το σάλιο μας. Λειτουργεί ως ρυθμιστικό σε αυτό το όξινο περιβάλλον», λέει η Μέινερς.

Και στο μεταξύ, ενώ περιμένουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, μπορούμε ακόμα να ξεπλύνουμε τη γεύση του καφέ. «Θα έκανα απλώς ένα έντονο ξέπλυμα με καθαρό νερό», λέει είπε ο Μουχαμάντ, σημειώνοντας ότι η χρήση οδοντικού νήματος ακολουθούμενη από έντονο ξέβγαλμα θα ήταν ιδανική. «Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να αισθανόμαστε το στόμα μας πιο καθαρό και να μας βοηθήσει να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας».