ΚΙ όμως, μπορούμε να αποκτήσουμε χαμόγελο ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία μας

Η μέθοδος DSD, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, φέρνει την οδοντιατρική στα μέτρα μας.
DVD dental

Με ένα ζεστό χαμόγελο μεταφράζεται παγκοσμίως η καλοσύνη έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβελτίωσης Γουίλιαμ Αρθουρ Γουάρντ θέλοντας να εξηγήσει πως το χαμόγελο είναι ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας που δημιουργεί μια άμεση οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλών ειδών χαμόγελα… χαμόγελα από καρδιάς, ευγενικά, ειλικρινά, συγκρατημένα, πονηρά, προσποιητά… Ανεξάρτητα από τον λόγο που μας κάνει να χαμογελάμε, το χαμόγελο είναι μια συνειδητή επιλογή που έχει δυνατό ρόλο στην κοινωνική επίδραση και γενικότερα στη ζωή μας. Ο ισχυρισμός ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό δεν είναι τυχαίος. Αντιθέτως, χαμογελώντας δεν ανεβάζουμε μόνο τη δική μας διάθεση, αλλά και τη διάθεση των γύρω μας. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ενώ θέλουμε να χαμογελάσουμε διστάζουμε γιατί θεωρούμε ότι το χαμόγελο μας δεν είναι αρκετά ωραίο ή αρκετά ίσιο ή αρκετά φωτεινό;

DVD dental

Μιλήσαμε με τον Master DSD - οδοντίατρο Δημήτρη Τασάκο, η κλινική του οποίου είναι η μοναδική πιστοποιημένη Digital Smile Design στην Ελλάδα και ο ίδιος το 2020 διακρίθηκε παγκοσμίως για τον τρόπο εφαρμογής των σύγχρονων ψηφιακών πρωτοκόλλων στην οδοντιατρική, με το βραβείο Best DSD Mastership Presentation. Ο κ. Τασάκος μας εξήγησε πως οι ραγδαίες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία έχουν επέμβει θετικά στην οδοντιατρική επιστήμη, αλλά και για ποιους λόγους η επαναστατική μέθοδος DSD έχει βρει οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Master DSD οδοντίατρος Δημήτρης Τασάκος
DVD dental
Ο Master DSD οδοντίατρος Δημήτρης Τασάκος

Το πρωτοποριακό στη συγκεκριμένη μέθοδο είναι η πλήρης συμμετοχή του ασθενούς στη σχεδίαση του νέου του χαμόγελου. Μπορεί να δει εικονικά το νέο σχήμα των δοντιών, το μέγεθος, τις αποστάσεις και κατ΄επέκταση ολόκληρο το χαμόγελο του. Πως αυτό είναι εφικτό; Σύμφωνα με τον κ. Τασάκο αφού λάβουμε τα απαραίτητα αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο, Fase scan, intraoral digital impressions) γίνεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ασθενούς (Virtual Patient) και με τη χρήση ειδικών λογισμικών δημιουργούμε το νέο χαμόγελο. Για να γίνει η σχεδίαση λαμβάνουμε υπόψιν το σχήμα και τις αναλογίες του προσώπου, τη συμμετρικότητά του και τους βιολογικούς και λειτουργικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, σημαντικό ρόλο εκτός από το σχήμα του προσώπου, παίζουν η προσωπικότητα και το κοινωνικό προφίλ του καθενός. Στόχος λοιπόν είναι το αποτέλεσμα να δείχνει απόλυτα φυσικό και χρησιμοποιώντας την μορφο-ψυχολογία να ταιριάζει με τον χαρακτήρα, την προσωπικότητά και την ηλικία του ατόμου.

DVD dental

Η μέθοδος DSD έχει αποδοχή από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, γιατί ο ασθενής βλέπει τις πιθανές επιλογές του ψηφιακά μέσω της διαδικασίας της προσομοίωσης και αποφασίζει για την εικόνα του πριν καθίσει στην οδοντιατρική καρέκλα και πριν ξεκινήσει η θεραπεία. Παλιότερα, μας εξηγεί ο κ. Τασάκος, οι ασθενείς αναγκάζονταν να επισκεφτούν πολλές φορές τον γιατρό τους και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν χρονοβόρο και σε περίπτωση λάθους η οδοντιατρική εργασία ήταν μη αναστρέψιμη. Αντιθέτως, η νέα τρισδιάστατη ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει διαδικασίες απόλυτα ασφαλείς και ελεγχόμενες με ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων λάθους ή ατελειών κι όλα αυτά χωρίς την ταλαιπωρία του ασθενούς.

DVD dental

Επίσης, όταν έχουμε αποκτήσει ένα ωραίο χαμόγελο έχουμε τη δυνατότητα να το κρατήσουμε για πάντα αφού υπάρχει καταχωρημένο σε ψηφιακό αρχείο, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Αν το επιθυμούμε, μπορούμε να το «δωρίσουμε» και σε άλλους και να γίνουμε «δωρητές χαμόγελου» (smile donators) όπως αποκαλούνται, σε γνωστά μας άτομα που τους αρέσει το χαμόγελό μας.

Υπάρχουν περιπτώσεις λάθους; O κ Τασάκος είναι σαφής. Όπου μπλέκουν οι άνθρωποι και οι μηχανές υπάρχουν περιπτώσεις λάθους, είναι όμως λάθη που διορθώνονται γιατί είναι τόσα πολλά τα ελέγξιμα στάδια που τα πιθανά λάθη μηδενίζονται. Γι αυτόν τον λόγο και η μέθοδος DSD ελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του οδοντιατρικού κλάδου. Μάλιστα, ο κ. Τασάκος έχει κληθεί από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών για να παρουσιάσει τη μέθοδο αυτή στους οδοντίατρους του μέλλοντος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης το DSD χρησιμοποιείται σε 100 κλινικές σε όλο τον κόσμο κι αυτό εξυπηρετεί πολλά άτομα κυρίως επαγγελματίες από τον εμπορικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο, που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ταξιδεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή μετακομίζουν κάθε χρόνο σε άλλη χώρα. Είναι σημαντικό γι αυτούς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τα οδοντιατρικά τους αρχεία σε 2D και 3D και οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν οδοντιατρική εργασία, ή μια απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο, όπου κι αν βρεθούν, θα εξυπηρετηθούν με τον ίδιο τρόπο και θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικότερο ενός ωραίου χαμόγελου είναι ένα υγιές χαμόγελο, που πρέπει να φροντίζουμε και να διατηρούμε. Η αισθητική οδοντιατρική ναι μεν κάνει θαύματα, αλλά όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί».