Κι όμως, ο κανιβαλισμός ήταν διαδεδομένος στην Ευρώπη πριν από 15.000 χρόνια

Μια συνηθισμένη ταφική πρακτική ήταν οι άνθρωποι να τρώνε τους νεκρούς τους αντί να τους θάβουν.
Οστό από πρόσωπο που το έχουν κανιβαλίσει βρέθηκαν στη σπηλιά Gough's Cave, Αγγλία.
Οστό από πρόσωπο που το έχουν κανιβαλίσει βρέθηκαν στη σπηλιά Gough's Cave, Αγγλία.
Universal History Archive via Getty Images

Ο κανιβαλισμός αποτελούσε συνήθη ταφική πρακτική στην Ευρώπη πριν από περίπου 15.000 χρόνια, με τους ανθρώπους να τρώνε τους νεκρούς τους όχι από ανάγκη, αλλά ως μέρος του πολιτισμού τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενώ οι ερευνητές είχαν βρει στο παρελθόν ροκανισμένα οστά και ανθρώπινα κρανία που είχαν μετατραπεί σε κύπελλα στο σπήλαιο Gough’s στην Αγγλία, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Quaternary Science Reviews δείχνει ότι αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Η έρευνά τους επικεντρώθηκε στην περίοδο του Μαγδαλένιου Πολιτισμού της ύστερης Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής. Οι Μαγδαλένιοι έζησαν πριν από περίπου 11.000 έως 17.000 χρόνια.

Ειδικοί του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας του Λονδίνου εξέτασαν, σύμφωνα με το CNN, τη βιβλιογραφία για να εντοπίσουν 59 τοποθεσίες που έχουν ανθρώπινα λείψανα. Οι περισσότερες ήταν στη Γαλλία, κι άλλες επίσης στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πορτογαλία.

Κατάφεραν να ερμηνεύσουν τις ταφικές συμπεριφορές σε 25 από αυτές τις τοποθεσίες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ύπαρξης κανιβαλισμού

Οι δεκαπέντε φανέρωσαν ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα λείψανα είχαν μασηθεί. Επιπλέον βρέθηκαν οστά κρανίου με σημάδια κοπής και οστά σκόπιμα σπασμένα σε ένα μοτίβο που σχετίζεται με την εξαγωγή μυελού των οστών για θρεπτικά συστατικά, υποδεικνύοντας ότι ασκούνταν κανιβαλισμός.

Eκτός από αυτές τις ενδείξεις υπήρξαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ανθρώπινα λείψανα ήταν αναμεμειγμένα με εκείνα των ζώων.

Η τελετουργία η οποία ακολουθούνταν όσον αφορά στον χειρισμό των ανθρώπινων λειψάνων και η συχνή εμφάνισή της σε τοποθεσίες σε όλη τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, υποδηλώνει ότι ο κανιβαλισμός ήταν μια ταφική πρακτική - και όχι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής - ευρέως διαδεδομένη στον Μαγδαλένιο πολιτισμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η συχνότητα των περιπτώσεων κανιβαλισμού στις τοποθεσίες όπου εκτείνονταν ο Μαγδαλένιος Πολιτισμός υπερβαίνει τη συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς μεταξύ παλαιότερων ή μεταγενέστερων ομάδων ανθρωποειδών, και υποδηλώνει ότι ο κανιβαλισμός των νεκρών ήταν μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να απορρίψουν τους νεκρούς τους», αναφέρει η μελέτη.

«Αντί να θάβουν τους νεκρούς τους, αυτοί οι άνθρωποι τους έτρωγαν», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Σίλβια Μπέλλο, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, παλαιοανθρωπολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου. Ο κανιβαλισμός «δεν ασκούνταν απλώς από ανάγκη», πρόσθεσε.

Γενετική καταγωγή και επιλογή ταφής

Οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να λάβουν γενετικές πληροφορίες από οκτώ τοποθεσίες και να τις συνδυάσουν με τα αρχαιολογικά στοιχεία για να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ της επιλογής ταφής και της γενετικής καταγωγής.

Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο διακριτές προγονικές ομάδες στην περιοχή κατά την περίοδο αυτή - μία του Μαγδαλένιου πολιτισμού και μία άλλη που ονομάζεται Επιγραβέτια, ένας διαφορετικός ευρωπαϊκός και γεωγραφικά διακριτός ανθρώπινος πολιτισμός.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ανήκαν στον Μαγδαλένιο πολιτισμό στη βορειοδυτική Ευρώπη προτιμούσαν να τρώνε τους νεκρούς τους, ενώ οι άνθρωποι από τον πολιτισμό της Επιγραβέτιας προτιμούσαν να θάβουν τους νεκρούς τους.

«Πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην ταφική συμπεριφορά που εντοπίστηκε εδώ είναι ένα παράδειγμα μετανάστευσης, όπου ουσιαστικά ένας πληθυσμός έρχεται και αντικαθιστά έναν άλλο πληθυσμό και αυτό επιφέρει μια αλλαγή στη συμπεριφορά», δήλωσε ο Γουίλιαμ Μαρς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο μουσείο.

Πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων σε μεγαλύτερη κλίμακα για να είναι πλήρης η εξέταση των ευρημάτων, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

(Πηγή: CNN)

Δημοφιλή