Κίνα: Κινήσεις καταστολής των διαμαρτυριών κατά της στρατηγικής «zero-Covid»

Η κορυφαία υπηρεσία ασφαλείας της χώρας ζήτησε καταστολή των «εχθρικών δυνάμεων».
.
.
THOMAS PETER via REUTERS

Η κορυφαία υπηρεσία ασφαλείας της Κίνας ζήτησε καταστολή των «εχθρικών δυνάμεων» μετά τις διαδηλώσεις εναντίον των κανόνων για την Covid-19 (της στρατηγικής «μηδενικής Covid», ή αλλιώς «zero-Covid») σε κινεζικές πόλεις το Σαββατοκύριακο.

Αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς σε χώρους διαδηλώσεων, με κάποιους διαδηλωτές να λένε πως η αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί τους, ζητώντας πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του χώρου της Υγείας λένε πως τα lockdowns πρέπει να επιβάλλονται και να τερματίζονται γρήγορα.

Η Κίνα έχει καταγράψει μεγάλους αριθμούς νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Είναι η μόνη μεγάλη οικονομία με πολιτική «zero-Covid», με τις τοπικές αρχές να αντιδρούν ακόμα και σε σχετικά μικρά ξεσπάσματα με μαζικά τεστ, καραντίνες και έκτακτα lockdown.

To Σαββατοκύριακο χιλιάδες πολίτες στην Κίνα βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να δοθεί τέλος στα αυστηρά μέτρα, ενώ κάποιοι ζητούσαν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο η μεγάλη παρουσία της αστυνομίας στις μεγαλύτερες κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σαγκάη, φαίνεται να απέτρεψε περαιτέρω διαδηλώσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή Πολιτικής και Νομικών Θεμάτων του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, η οποία επιβλέπει την επιβολή νόμου ανά τη χώρα, είπε πως ήταν «απαραίτητη η καταστολή των δραστηριοτήτων διείσδυσης και σαμποτάζ από εχθρικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον νόμο».

Στην ανακοίνωση, που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, δεν υπήρχε αναφορά στις διαδηλώσεις, που άρχισαν αφού πυρκαγιά σε κτίριο στην Ουρουμτσί είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων την Πέμπτη. Πολλοί Κινέζοι φαίνονται να πιστεύουν ότι οι περιορισμοί λόγω Covid στην πόλη συνέβαλαν στους θανάτους, αν και οι αρχές το αρνούνται αυτό.

Αστυνομικοί εθεάθησαν την Τρίτη να περιπολούν σε μεγάλους αριθμούς σε τμήματα του Πεκίνου και της Σαγκάης, όπου έλαβαν χώρα διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο. Επίσης υπήρξαν αναφορές για εμφάνιση 150 περίπου αστυνομικών σε πολυσύχναστη περιοχή της Σεντζέν, μετά από φήμες στα social media για προετοιμασία διαδήλωσης.

Δύο διαδηλωτές είπαν στο Reuters πως κλήθηκαν από άτομα τα οποία παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί του Πεκίνου να παρουσιαστούν σε αστυνομικό τμήμα την Τρίτη με γραπτές αναφορές σχετικά με τις δραστηριότητές τους το βράδυ της Κυριακής. Φοιτητής είπε επίσης πως το πανεπιστήμιο ρώτησε εάν ήταν σε περιοχή όπου έλαβε χώρα διαδήλωση και ζητήθηκε να παρέχει γραπτή αναφορά. «Όλοι διαγράφουμε το ιστορικό των συνομιλιών μας» είπε άτομο που είδε τη διαμαρτυρία στο Πεκίνο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πώς οι αρχές ταυτοποίησαν τα άτομα που ήθελαν να ανακρίνουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, ούτε πόσοι θα ανακρίνονταν.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Δημοφιλή