Κίνα: Προς άρση του περιορισμού των δύο θητειών στην προεδρία

Κίνα: Προς άρση του περιορισμού των δύο θητειών στην προεδρία
POOL New / Reuters

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ επ′ αόριστον, καταθέτοντας πρόταση να καταργηθεί από το Σύνταγμα το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα ο 64χρονος Σι θα πρέπει να φύγει από την εξουσία της χώρας μετά από τις δύο πεντάχρονες προεδρικές θητείες. Ο Κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στο τέλος της πρώτης προεδρικής του θητείας, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας, που ξεκινά στις 5 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο, ο Κινέζος πρόεδρος ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua η πρόταση έγινε από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και καλύπτει και την θέση του αντιπροέδρου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, «Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος πρότεινε να αφαιρεθεί από το κείμενο του Συντάγματος η πρόταση που αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο διαδοχικές θητείες».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμοστεί. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται από μέλη, επιλεγμένα ειδικά για την αφοσίωση που δείχνουν στο κόμμα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο Σι επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία και πέραν των δύο θητειών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή