Κίνα: Σάλος με χρονόμετρα στις τουαλέτες μνημείου της UNESCO (Εικόνες)

Η είδηση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.
gionnixxx via Getty Images

Τα Σπήλαια Yungang αποτελούν εξαιρετικό επίτευγμα της βουδιστικής τέχνης των σπηλαίων στην Κίνα του 5ου και 6ου αιώνα. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 252 σπηλιές με περισσότερα από 51.000 αγάλματα του Βούδα και αγαλματίδια. Σύμφωνα με την UNESCO, αποτελούν αριστούργημα της πρώιμης κινεζικής βουδιστικής τέχνης των σπηλαίων.

Όμως τις τελευταίες ημέρες, οι τουαλέτες σε αυτό το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχουν κερδίσει μεγαλύτερη προσοχή, αναφέρει το CNN.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε πρόσφατα σε διάφορες κινεζικές ιστοσελίδες δείχνει χρονόμετρα τοποθετημένα πάνω τις γυναικείες τουαλέτες, με κάθε τουαλέτα να έχει τον δικό του ψηφιακό μετρητή.

Μια οθόνη LED εμφανίζει τη λέξη «κενό» με πράσινο χρώμα. Εάν χρησιμοποιείται, δείχνει τον αριθμό των λεπτών και των δευτερολέπτων που είναι κλειδωμένη η πόρτα.

Το αρχικό βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε από έναν επισκέπτη που το έστειλε στην Xiaoxiang Morning Herald, μια κρατική τοπική εφημερίδα.

«Το βρήκα αρκετά προηγμένο τεχνολογικά, ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις ουρά έξω ή να χτυπήσεις την πόρτα της τουαλέτας», ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με τον επισκέπτη.

«Αλλά το βρήκα και λίγο ντροπιαστικό. Ένιωθα σαν να με παρακολουθούσαν».

Ένα μέλος του προσωπικού στο αξιοθέατο φέρεται να είπε στην Xioxiang Morning Herald ότι τα χρονόμετρα εγκαταστάθηκαν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των επισκεπτών στο αξιοθέατο - και αυτό περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις εντός του τουριστικού χώρου.

«Δεν είναι εκεί για να ελέγχουν τη διάρκεια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις τουαλέτες», είπε ο υπάλληλος σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Είναι αδύνατο να διώξουμε κάποιον από την τουαλέτα. Και δεν θέτουμε χρονικό όριο, για τη χρήση της τουαλέτας».

Η Nanchang Evening News, μια κρατική εφημερίδα, επικαλείται ένα μέλος του προσωπικού του πάρκου ότι ο χρονοδιακόπτης λειτουργεί από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και είναι πρωτίστως ένα μέτρο ασφαλείας, «εξασφαλίζοντας την ευημερία όλων των επισκεπτών, σε περίπτωση που μερικοί επισκέπτες χρησιμοποιούν την τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η είδηση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου στη δημοφιλή πλατφόρμα Weibo υποστήριξαν τα νέα χρονόμετρα, λέγοντας ότι θα αποθάρρυνε τους επισκέπτες να κάθονται και να βλέπουν στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ κάνουν την ανάγκη τους.

«Ένας τουριστικός χώρος δεν είναι γραφείο - ποιος θα περνούσε το χρόνο του στις τουαλέτες; Είναι πραγματικά απαραίτητο;» είπε ένας χρήστης. «Γιατί δεν ξοδεύουν τα χρήματα για την κατασκευή περισσότερων τουαλετών;» είπε ένας άλλος.

Δημοφιλή