Κίνα: Σκότωσαν 18.000 κοτόπουλα για να μην ξεσπάσει και γρίπη των πτηνών

Το κινεζικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι ο επικίνδυνος ιός H5N1 ξέσπασε σε μια φάρμα εκτροφής πουλερικών.
Faba-Photograhpy via Getty Images

Στην πόλη Σάογιανγκ της Κίνας, που βρίσκεται στις νότιες περιοχές της πόλης Ουνάν, ξέσπασε και γρίπη των πουλερικών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και το κινεζικό υπουεγείο Αγροτικής Ανάπτυξης το Σάββατο, ο επικίνδυνος ιός H5N1 ξέσπασε σε μια φάρμα εκτροφής πουλερικών. Πάντως, σημειώνεται ότι σπάνια μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Το κρούσμα της γρίπης των πτηνών καταγράφηκε σε μια φάρμα με 7.850 κοτόπουλα, 4.500 εκ των οποίων πέθαναν από τη γρίπη. Οι αρχές προχώρησαν στη θανάτωση των πουλερικών προληπτικά. Συνολικά, σκότωσαν περίπου 18.000 κοτόπουλα. Τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα μπορεί να σκοτώσουν τον ιό των πτηνών, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι βέβαιο ότι είναι πάντα αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σάουγιανγκ βρίσκεται 550 χιλιόμετρα μακριά από την Γουχάν, την πόλη όπου ξέσπασε ο νέος κορονοϊός και έχει προκαλέσει τον θάνατο μέχρι στιγμής τουλάχσιστον 300 ατόμων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ο ιός Η5Ν1 προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στα πουλερικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από Η5Ν1 είχαν στενή επαφή με τα πουλερικά ή με περιοχές που είχαν μοληνθεί από αυτά. Σε περίπτωση που δεν είχαν προβεί σε αυτή την ενέργεια (της θανάτωσης 18.000 κοτόπουλων) ίσως να γινόταν λόγος για μια ακόμη επιδημία.

Από το 2003, συνολικά 455 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον H5N1, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν στην Αίγυπτο, καθώς και στο Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Τουρκία.

(Με πληροφορίες από Bloomberg, Newsweek)

Δημοφιλή