ΔΙΕΘΝΕΣ
24/07/2019 10:24 EEST | Updated 24/07/2019 13:01 EEST

Κίνα: Τα βομβαρδιστικά των κοινών περιπολιών με τη Ρωσία δεν παραβίασαν κανέναν εναέριο χώρο

Ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας μετά τις αναφορές Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.

ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν κοινές αεροπορικές περιπολίες στις 23 Ιουλίου, κατά τις οποίες τα αεροσκάφη τους δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο καμίας άλλης χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν δύο κινεζικά βομβαρδιστικά H-6 και δύο ρωσικά TU-95 που πετούσαν στον εναέριο χώρο πάνω από νησί που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η πολεμική αεροπορία της Ιαπωνίας έδωσε εντολή για την απογείωση μαχητικού αεροσκάφους για να αναχαιτίσει τα αεροσκάφη που έκαναν την περιπολία, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές σε ρωσικό αεροσκάφος.

Ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας αντιπτέραρχος Σεργκέι Κομπιλάς, δήλωσε ότι οι ενέργειες των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας της Νότιας Κορέας αξιολογούνται ως «αλητεία στον αέρα»

«Τα ρωσικά πληρώματα τηρούσαν αυστηρά την προγραμματισμένη πορεία πτήσης. Με βάση τα στοιχεία αντικειμενικού ελέγχου, δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Η απόσταση από τα διαφιλονικούμενα νησιά του πλησιέστερου σ’ αυτά αεροσκάφους της ομάδας των αεροσκαφών, ήταν μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων. Για τον λόγο αυτό οι ενέργειες των νοτιοκορεατών πιλότων είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν ως αλητεία στον αέρα», δήλωσε ο Κομπιλάς.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)