Κινητό στην τσέπη: Δύο σοβαροί λόγοι υγείας για να μην ξανακάνουμε ποτέ αυτό το λάθος

Και τρία απλούστατα tips για να μειώσουμε τον κίνδυνο στο μισό και ακόμα παραπάνω.
Westend61 via Getty Images

Αλήθεια, πού βρίσκεται το κινητό μας αυτή τη στιγμή; Πιθανότατα στο χέρι μας, αν διαβάζουμε αυτό το άρθρο μέσα από την έξυπνη συσκευή μας. Αλλά μόλις τελειώσουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βάλουμε το smartphone σε μια από τις τσέπες μας, όπως έκαναν περισσότεροι από το 50% των συμμετεχόντων σε μελέτη του 2017. Είναι κάτι που κάνουμε μάλλον αλόγιστα. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα συγκαταλέγονται στις συσκευές υψηλής ισχύος, που εκπέμπουν μια μορφή ενέργειας γνωστή ως ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων.

Και ενώ δεν πρόκειται για το είδος της ακτινοβολίας που προκαλεί οξεία βλάβη στο σώμα μας, η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων μπορεί κι αυτή να είναι επιβλαβής για τα κύτταρά μας και ως εκ τούτου, για την ίδια μας την υγεία. Και τελικά; Επιτρέπεται να φυλάμε το smartphone στην τσέπη μας; Ειδικοί απαντούν.

Τι είναι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά μας τηλέφωνα

Τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κύματα ραδιοσυχνοτήτων, δηλαδή μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όμως, τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων είναι μια σχετικά ήπια μορφή στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Χωρίς αυτό να σημαίνεi ότι είναι εντελώς ακίνδυνα.

Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων υψηλής έντασης μπορεί να παράγει θερμότητα και να προκαλέσει αυξημένες θερμοκρασίες του σώματος, ακόμη και εγκαύματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Παράλληλα, οι πιο έντονες ακτίνες, όπως οι ακτίνες γάμμα και οι ακτίνες Χ, μπορούν να βλάψoυν το DNA και αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Για αυτό και ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τα κινητά τηλέφωνα και των υψηλότερων ποσοστών ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Δηλαδή η ακτινοβολία του κινητού μας προκαλεί καρκίνο;

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν έχει τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης, καρκινογόνου ακτινοβολίας. Και ενώ ορισμένες έρευνες έχουν προτείνει πιθανές συνδέσεις μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και των υψηλότερων ποσοστών ορισμένων καρκίνων του εγκεφάλου, αυτές οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι είναι τα smartphones που προκαλούν τον καρκίνο.

Παρ′ όλα αυτά, η Ντέβρα Ντέιβις, ιδρύτρια και πρόεδρος της Environmental Health Trust, ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους και του πολλαπλασιασμού των smartphone.

Την ίδια στιγμή, μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσαν να βλάψουν τη μήτρα, τα ωάρια και τα ωοθυλάκια των ωοθηκών, ενώ μπορεί ακόμη και να βλάψουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η πιο πιεστική ανησυχία, ωστόσο, σύμφωνα με την Nτέιβις και άλλους ειδικούς, είναι η ανδρική υπογονιμότητα. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μπορούν «να βλάψουν τους κινητήρες του σπέρματος, που ονομάζονται μιτοχόνδρια», εξηγεί η ειδικός, «με αποτέλεσμα να ”πεθαίνουν” τρεις φορές πιο γρήγορα από το φυσικό τους».

Μια 13χρονη μελέτη σε ενήλικες άνδρες που διεξήχθη στην Ελβετία έδειξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Εάν ανησυχoύμε, υπάρχουν μερικά απλούστατα βήματα που μπορούν κυριολεκτικά να μας σώσουν

«Η ακτινοβολία ακολουθεί τον νόμο του αντιστρόφου τετραγώνου: Όταν διπλασιάζουμε την απόστασή μας από την ακτινοβολία, μειώνουμε την έκθεσή μας κατά τα τρία τέταρτα», εξηγεί ο δρ Ρομπ Μπράουν, ακτινολόγος και αντιπρόεδρος επιστημονικής έρευνας και κλινικών υποθέσεων στο Environmental Health Trust.

«Αυτό σημαίνει πως όταν το τηλέφωνό μας είναι στην τσέπη μας, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πολύ περισσότερη ακτινοβολία από αυτήν που εκπέμπει το ρούτερ που είναι για παράδειγμα στο σαλόνι», προσθέτει ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι τα ρούχα δεν μας προστατεύουν, αφού σε αντίθεση με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου διεισδύει.

Ωστόσο, αν βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε το τηλέφωνό μας πιο μακριά από εμάς, θα μειώσουμε τους πιθανούς κινδύνους. Ο ασφαλέστερος τρόπος να μεταφέρουμε το τηλέφωνό μας πάνω μας, είναι να είναι απενεργοποιημένο, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι λειτουργικό για πολλούς από εμάς.

Ειδάλλως, ακόμα κι αν το έχουμε στην τσάντα μας, είναι πάρα πολλές φορές καλύτερο από το να το φυλάμε στην τσέπη μας. Γιατί λοιπόν να το ρισκάρουμε;

Τέλος, ο Μπράουν και η Ντέιβις μας συμβουλεύουν να κρατάμε τα τηλέφωνά μας απενεργοποιημένα όταν είναι δυνατόν, ή τουλάχιστον σε λειτουργία πτήσης με απενεργοποιημένο το Bluetooth και το Wi-Fi, γεγονός που μειώνει την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπει η συσκευή, επειδή μεταδίδει λιγότερα ηλεκτρομαγνητικά σήματα.

(Mε πληροφορίες από yahoo).