Κινεζικός στόλος με το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Εθεάθη να επιχειρεί νότια της Ιαπωνίας και ανατολικά της Ταϊβάν.
via Associated Press

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» και τα συνοδευτικά του σκάφη έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος δύο εβδομάδων επιχειρώντας στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας υπό τη στενή παρακολούθηση των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The War Zone (The Drive) εικόνες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν πως πιθανότατα έγινε διέλευση από τα Στενά Μιγιάκο, περνώντας στα ύδατα ανατολικά της Ταϊβάν κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα. Aναλυτής εικόνων και συνεργάτης του The War Zone, εντόπισε τον στολίσκο σε εικόνες της Planet Labs περίπου 85 ναυτικά μίλια νότια των νησιών Γιαεγιάμα της Ιαπωνίας, και 160 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ταϊβάν, στη Θάλασσα των Φιλιππίνων.

Την Παρασκευή το Janes αναμετέδωσε μια ανακοίνωση του Ιάπωνα υπουργού Άμυνας Νομπούο Κίσι πως αεροσκάφη του κινεζικού αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν πάνω από 100 εξορμήσεις στο πλαίσιο ασκήσεων μεταξύ της 3ης και της 9ης Μαΐου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν πτήσεις μαχητικών Shenyang K-15 και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις με ελικόπτερα.

Ο στολίσκος φαίνεται να περιλαμβάνει ένα σκάφος κλάσης Type 055, το «Ναντσάνγκ», (χαρακτηρίζεται ως αντιτορπιλικό, ωστόσο το αμερικανικό ναυτικό το έχει καταχωρήσει ως καταδρομικό λόγω μεγέθους), τρία αντιτορπιλικά Type -52D, ένα αντιτορπιλικό Type 052C, μια φρεγάτα Type 054A και ένα σκάφος ανεφοδιασμού Type 901.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι επιχειρήσεις αυτές υπενθυμίζουν πώς η Κίνα μπορεί να αυξήσει την απειλή στην Ταϊβάν και από τα ανατολικά, δεδομένης της ενίσχυσης των κινεζικών ναυτικών δυνάμεων, που αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα και το τρίτο τους αεροπλανοφόρο.

Δημοφιλή