Κινέζος εκατομμυριούχος 56 ετών έδωσε εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο 27η φορά και κόπηκε

"Η ζωή δεν είναι πλήρης χωρίς το πανεπιστήμιο". Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας προσπαθεί από το 1983. Τι είναι το διαβόητο Gaokao, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο διαγώνισμα.
Λιάγκ Σι μετά τις εξετάσεις του 2018
Λιάγκ Σι μετά τις εξετάσεις του 2018
Xinhua News Agency via Getty Images

Ένας κινέζος, αυτοδημιουύργητος εκατομμυριούχος απέτυχε να περάσει για 27η φορά τις εισαγωγικέ εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο.

Την Παρασκευή, ο 56χρονος Λιάνκγ Σι ανακάλυψε ότι είχε συγκεντρώσει μόνο 424 μονάδες (με άριστα τις 750) και η βαθμολογία υπολειπόταν κατά 34 μονάδες από τη κατώτερη που απαιτείται για την υποβολή αίτησης παρακολούθησης μαθημάτων σε όποια σχολή πανεπιστημίου της Κίνας.

Σχεδόν 13 εκατομμύρια μαθητές συμμετείχαν στις εξετάσεις φέτος.

Στην περίπτωση του Λιάνγκ Σι είχαν αναφερθεί τοπικά μέσα ενημέρωσης και στο παρελθόν αλλά κάθε φορά που προσπαθεί και αποτυγχάνει γίνεται ξανά...είδηση.

Έχοντας παρακολουθήσει τις εξετάσεις δεκάδες φορές από το 1983, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν απογοητευμένος από τα αποτελέσματά του φέτος και αναρωτιόταν αν θα μπορούσε τελικά ποτέ να πραγματοποιήσει ποτέ το όνειρό του.

«Έλεγα ”απλά δεν πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρω”, αλλά τώρα αμφιταλαντεύομαι», είπε στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης Tianmu News.

Χώροι εξεταστικών κέντρων, λίγο πριν οι υποψήφιοι περάσουν στις αίθουσες για να δώσουν το Gaokao
Χώροι εξεταστικών κέντρων, λίγο πριν οι υποψήφιοι περάσουν στις αίθουσες για να δώσουν το Gaokao
Future Publishing via Getty Images

Το Gaokao, το διαβόητο δύσκολο διαγώνισμα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, δοκιμάζει τους αποφοίτους του γυμνασίου στα Κινέζικα, τα μαθηματικά και τα Αγγλικά και ένα άλλο μάθημα επιστήμης ή ανθρωπιστικών επιστημών της επιλογής τους.

Θεωρείται, όπως αναφέρει τo BBC ως η μεγάλη ευκαιρία, ειδικά για όσους προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες, σε μια χώρα όπου το πτυχίο θεωρείται απαραίτητο για μια καλή δουλειά.

Όμως τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης δείχνουν ότι μόνο το 41,6% των υποψηφίων έγιναν δεκτοί σε πανεπιστήμια ή κολέγια το 2021.

Οι εξετάσεις αποτελούν το επίκεντρο του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας από τη δεκαετία του 1950, αν και ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Ο Λιάνγκ Σι λέει ότι πάντα ονειρευόταν να γίνει δεκτός σε ένα αναγνωρισμένου κύρους πανεπιστήμιο και να γίνει «διανοούμενος».

Λιάγκ Σι μετά τις εξετάσεις του 2018
Λιάγκ Σι μετά τις εξετάσεις του 2018
China News Service via Getty Images

Αφού απέτυχε την πρώτη του προσπάθεια το 1983, όταν ήταν 16 ετών, εργάστηκε σε διαφορετικές δουλειές, αλλά συνέχισε να υποβάλλει αίτηση κάθε χρόνο μέχρι το 1992, όταν θεωρήθηκε πολύ μεγάλος.

Μετά την πτώχευση του εργοστασίου στο οποίο εργαζόταν την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση χονδρικής πώλησης ξυλείας στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Σύντομα έγινε πολύ πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας από φοιτητής - έβγαλε ένα εκατομμύριο γιουάν μέσα σε ένα χρόνο και στη συνέχεια ξεκίνησε μια επιχείρηση δομικών υλικών.

Αλλά το 2001, όταν η κινεζική κυβέρνηση κατήργησε το όριο ηλικίας για το Gaokao, ξεκίνησε ξανά το εκπαιδευτικό του ταξίδι. Είχε χάσει μόνο τις ετήσιες εξετάσεις μόνο για λόγους υγείας ή φορτωμένου προγράμματος εργασίας.

Με τα χρόνια, ο λόγος για τις συνεχείς προσπάθειές του, δεν σχετίζονταν με την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά με την απροθυμία του να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Διάβασμα μέχρι την τελευταία στιγμή πριν δώσουν το Gaokao (2023)
Διάβασμα μέχρι την τελευταία στιγμή πριν δώσουν το Gaokao (2023)
Future Publishing via Getty Images

«Νομίζω ότι είναι πολύ κρίμα να μην πας πανεπιστήμιο, η ζωή σου δεν θα είναι πλήρης χωρίς την τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε στο τοπικό μέσο ενημέρωσης The Papers το 2014.

Στις 7 Ιουνίου φέτος, πήγε για άλλη μια φορά σε ένα εξεταστικό κέντρο για να δώσει εξετάσεις.

O γνωστός ως «ο Νο. 1 του Gaokao», απείχε για μέρες από το ποτό και το παιχνίδι mahjong για να επικεντρωθεί στη μελέτη. Αλλά δεν ήταν γραφτό νατα καταφέρει ούτε αυτή η φορά.

Είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρχίσει να νιώθει ηττημένος. «Σκέφτομαι αν πρέπει να συνεχίσω», είπε στο Tianmu News. «Ίσως πρέπει να το σκεφτώ καλύτερα».

Σε μια άλλη συνέντευξη σε ένα πρακτορείο του Σιτσουάν όπου ζει, εξέφρασε περαιτέρω αμφιβολίες. «Μπορεί να τα παρατήσω (του χρόνου)...Αν δώσω ξανά και αποτύχω θα εγκαταλείψω το επίθετό μου”.

Λιάγκ Σι μετά τις εξετάσεις του 2018
Λιάγκ Σι μετά τις εξετάσεις του 2018
China News Service via Getty Images

Πηγή: BBC

Δημοφιλή