ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/11/2018 07:46 EET | Updated 29/11/2018 10:51 EET

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείδωσαν» Νοτοπούλου για Θεσσαλονίκη και Μπελαβίλας για Πειραιά - Ο γρίφος Μπουτάρη

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ομόφωνα αποφάσισε την στήριξη του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά

Eurokinissi

Νοτοπούλου με… Μπουτάρη θέλουν να «παντρέψουν» στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο ήταν η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή της συνεδρίαση. Παράλληλα κορυφώνονται οι διεργασίες για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή και νυν μέλη του ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατούν. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν ως πολιτική κατεύθυνση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο.

«Δαγκωτό» Ν. Μπελαβίλας στον Πειραιά

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ομόφωνα αποφάσισε την στήριξη του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι ο Πειραιώτης αριστερός ριζοσπάστης καθηγητής του ΕΜΠ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με το «Λιμάνι της Αγωνίας» θέτοντας ως προμετωπίδα την ήττα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον Πειραιά – μάλιστα έκανε ειδική μνεία στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όσον αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης η ΠΓ εκτίμησε ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου είναι η βέλτιστη λύση, επιδιώκοντας όμως συμπόρευση με τις προοδευτικές αυτοδιοικητικές και πολιτικές δυνάμεις. Σημειώνεται ότι και η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι στο πρόσωπο της Κ. Νοτοπούλου μπορεί να υπάρξει ευρύτερη στήριξη. 

Ουσιαστικά η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε το σκεπτικό με το οποίο η παράταξη προκρίνει την υποψηφιότητα Νοτοπούλου. Ο στόχος είναι η συμμαχία σε προγραμματική βάση με την παράταξη Μπουτάρη ή έστω του μεγαλύτερου μέρους της, αλλά και με Οικολόγους και ανεξάρτητους προοδευτικούς υποψήφιους. Επισημαίνεται ότι και ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ζητήσει την συστράτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ποταμιού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας σχήματος με συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ορισμένα από τα ενδιαφερόμενα στελέχη, που έχουν διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι το σχήμα που θα δημιουργηθεί πρέπει να έχει υποψήφιο και στην Περιφέρεια και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν να πιέζουν τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη προκειμένου να επαναφέρει το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως στην συνάντηση δεκάδων στελεχών που έγινε την Παρασκευή ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι.