Κληρονόμοι τρίτης γενιάς: Οι εγγονές των δισεκατομμυριούχων της Ασίας

Κάντε στην άκρη για τις ζάμπλουτες κληρονόμους.
Η Σόνια Τσενγκ.
Bloomberg via Getty Images
Η Σόνια Τσενγκ.

Δεν είναι λίγα τα διοικητικά συμβούλια πολυεθνικών με έδρα την Ασία, που αποκτούν πλέον άρωμα γυναίκας. Με την άφιξη των δυναμικών γυναικών στις μπίζνες των οικογενειών τους, το Bloomberg εντοπίζει τις εγγονές των Ασιατών κροίσων που... πατούν πόδι στις εταιρίες τους.

Η 23χρονη Μισέλ Λι, εγγονή του πλουσιότερου ανθρώπου του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα Σινγκ, βρίσκεται πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Chesterfield Realty Inc.

Ενώ ο πατέρας της, Βίκτορ Λι, πήρε τα ηνία μόλις πέρσι από τον δικό του πατέρα, τον 90χρονο Λι Κασίν, στην προεδρία των εταιρειών του ομίλου, ο διορισμός της δείχνει ότι ο προγραμματισμός διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει από τώρα.

Η πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Σόνια Τσενγκ, διαχειρίζεται τα Rosewood Hotels της New World Development Co., που ιδρύθηκε από τον παππού της, Τσενγκ Γιου Τουνγκ.

Η Κριστιν Λι, η μεγαλύτερη εγγονή του μεγιστάνα των ακινήτων, Λι Σάου Κι, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και πλέον είναι και αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Henderson Land Development Co.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν πολλά να δώσουν και μπορούν να γίνουν πρότυπα όταν αναλάβουν την ηγεσία των ομίλων τους» δήλωσε η Πετούλα Χο, καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπου μόλις 2 από τους 10 καθηγητές είναι γυναίκες .«Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενο» καταλήγει.

Στην Κίνα, όπου πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί τεράστιες περιουσίες, ο έλεγχος μόλις τώρα αρχίζει να παραδίδεται στη δεύτερη γενιά και πολλές τυχαίνει να είναι γυναίκες.

Η Γιαννγκ Χουιγιάν.
Yahoo Finanzas
Η Γιαννγκ Χουιγιάν.

Η Γιαννγκ Χουιγιάν, συμπρόεδρος της Country Garden Holdings Co., ήταν μόλις 23 το 2005, όταν κληρονόμησε το μερίδιο του πατέρα του στην κτηματομεσιτική εταιρία. Η περιουσία της αποφοίτου του πανεπιστημίου του Οχάιο ανέρχεται σήμερα στα 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η ίδια είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, στην κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

To Bloomberg επισημαίνει κι άλλες περιπτώσεις νεαρών γυναικών της Ασίας που κυριαρχούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις: Η Τερέζα Τσε, ήταν 22 ετών το 2015, όταν έγινε πρόεδρος της Sino Biopharmaceuticals Corp. του πατέρα της. Πλέον, η αξία της εταιρίας ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Περένα Κέι, 28 ετών, προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο της Logan Property Holdings το 2010. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πατέρα της Kei Hoi Pang.

Με πληροφορίες από Bloomberg