ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2018 13:20 EET | Updated 17/02/2018 16:26 EET

Κούρεμα στο 40% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Συνολική αξία έως και 8,5 δισ. ευρώ

Mark Avellino via Getty Images

Το 40% ή ακόμη και 50% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων μπορούν να ενταχθούν στα προϊόντα μακροχρόνιας ρύθμισης που περιλαμβάνει και «κούρεμα» μέρους της οφειλής - σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών. 

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προωθήσουν πολύ ενεργά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής, λύσεις για στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, με βάση τις οποίες θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και της περιουσίας των δανειοληπτών από μηδενική βάση. 

Έτσι, θα προσδιορίζεται το τμήμα του δανείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης ενώ το μη βιώσιμο μέρος θα μπορεί να διαγραφεί. 

Για παράδειγμα εάν κάποιος έλαβε στεγαστικό δάνειο 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου που η τρέχουσα αξία του εκτιμάται σε 150.000 ευρώ και μετά την αξιολόγηση της οικονομικής του κατάστασης εκτιμηθεί ότι μπορεί σε βάθος χρόνου να εξυπηρετήσει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των 180.000 ευρώ του δανείου, τότε ο δανειολήπτης θα δεσμευτεί για την εξόφληση του ποσού αυτού ενώ τα υπόλοιπα 80.000 ευρώ θα διαγραφούν. 

Βάσει του ρεπορτάζ, από τις αναλύσεις των τραπεζών φαίνεται πως από τα 21,1 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται το 40% ή κόκκινα δάνεια 8,4 δισ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στα προϊόντα αυτά που περιλαμβάνουν και «κούρεμα». Επιπλέον, ένα 20% των NPLs των στεγαστικών - περίπου 4 δισ. ευρώ - εκτιμάται ότι αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ ένα 15% των NPLs θεωρείται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες περιπτώσεις ενώ το υπόλοιπο 25%  αφορά σύνθετες περιπτώσεις που απαιτούν ειδικό χειρισμό. 

Πηγή: Καθημερινή

Sponsored Post