Κούρσα εξοπλισμών στην Ασία: Γιατί οι χώρες «βαραίνουν» το οπλοστάσιό τους

Ο φόβος της Κίνας και ο ρόλος των ΗΠΑ.
Handout . via Reuters

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ασία ενδέχεται να διολισθήσει σε έναν επιταχυνόμενο ανταγωνισμό εξοπλισμών (arms race) καθώς οι χώρες αντιδρούν στην στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.

Πολλές χώρες στην περιοχή προσπαθούν να αποκτήσουν μια σειρά από αμυντικά συστήματα, ανεβάζοντας το γεωπολιτικό «θερμόμετρο».

Αυστραλία

Η χώρα γνωστοποίησε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι θα κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια υπό μια Ινδο-Ειρηνική σχέση ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η Αυστραλία θα ενισχύσει επίσης την ικανότητα επίθεσής της σε μεγάλη εμβέλεια με πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ, που αναπτύσσονται σε ναυτικά αντιτορπιλικά, και με πυραύλους αέρος-εδάφους στα αεροσκάφη F/A-18 Hornet και F-35A Lightning II, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε βεληνεκές 900 χιλιομέτρων.

Προηγμένα βλήματα εναντίον πλοίων (LRASM) θα αναπτυχθούν στα αεριωθούμενα αεροσκάφη F/A-18F Super Hornet, ενώ για τις χερσαίες δυνάμεις προγραμματίζονται πύραυλοι ακριβείας που μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων.

Η Αυστραλία θα συνεργαστεί επίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας ασφαλείας, που ονομάστηκε AUKUS.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τον Ιούνιο την μελλοντική πώληση 29 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache στην Αυστραλία σε μια συμφωνία αξίας έως και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα σχέδιο να δαπανήσει 240 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για την αναβάθμιση των όπλων της - ένα πρόγραμμα που πιθανότατα θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υπάρχοντες πυραύλους κρουζ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα νέο πύραυλο, το οποίο ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης λένε ότι θα μπορούσε να έχει εμβέλεια έως και 1.200 χιλιόμετρα και είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου Hsiung Sheng.

Το 2020, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τις πιθανές πωλήσεις 100 συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon της Boeing, τριών οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνουν πυραύλους, αισθητήρες και πυρομαχικά και τέσσερα εξελιγμένα εναέρια αεροσκάφη στην Ταϊβάν. Συνολικά, αξίζουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 συστημάτων οβιδοβόλων στην ασιατική χώρα, σε μια συμφωνία αξίας 750 εκατ. Δολαρίων.

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία έναν υποβρυχίως εκτοξευόμενο βαλλιστικό πύραυλο (SLBM) στις 15 Σεπτεμβρίου, καθιστώντας την πρώτη χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα που ανέπτυξε ένα τέτοιο σύστημα.

Ο πύραυλος πιστεύεται ότι είναι μια παραλλαγή του χερσαίου βαλλιστικού πυραύλου Hyunmoo-2B, με εμβέλεια πτήσης περίπου 500 χλμ.

Πέρυσι, ανέπτυξε τον πύραυλο Hyunmoo-4, ο οποίος έχει εμβέλεια 800 χλμ. Και μπορεί να φέρει ωφέλιμο φορτίο 2 τόνων.

Η Νότια Κορέα αποκάλυψε κι άλλους νέους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερηχητικού πυραύλου κρούζ που θα αναπτυχθεί σύντομα.

Το υπουργείο Αμυνας της χώρας, σε ένα σχέδιο που κυκλοφόρησε το 2020, παρουσίασε λεπτομερώς μια πρόταση για την κατασκευή τριών υποβρυχίων. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δύο από αυτά - με εκτόπισμα 3.000 και 3.600 τόνων αντίστοιχα - θα βασίζονται σε κινητήρες ντίζελ, αλλά αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πώς θα τροφοδοτείται το μεγαλύτερο των 4.000 τόνων.

Η κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου ήταν μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του προέδρου Μουν Τζε-ιν, αλλά ποτέ δεν το ανακοίνωσε επίσημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017.

Βόρεια Κορέα

Τον Ιούλιο του 2019 τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας έδειχναν τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί ένα μεγάλο, ολοκαίνουριο υποβρύχιο. Παρόλο που δεν περιέγραφαν τα όπλα του υποβρυχίου, οι αναλυτές είπαν ότι το προφανές μέγεθός του μαρτυρούσε ότι σχεδιάστηκε για να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους.

Αργότερα το ίδιο έτος, η εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία ένα νέο SLBM (σ.σ. υποβρυχίως εκτοξευόμενο πύραυλο) και τον Ιανουάριο παρουσίασε έναν νέο SLBM κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι η χώρα δοκίμασε το πρώτο της σύστημα εκτόξευσης πυραύλων με βάση το σιδηρόδρομο.

Κίνα

Η Κίνα, την ίδια ώρα, παράγει μαζικά το DF-26, ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνικές κεφαλές και έχει εμβέλεια έως και 4.000 χιλιόμετρα.

Σε μια παρέλαση το 2019, η Κίνα αποκάλυψε επίσης νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και παρουσίασε τους διηπειρωτικούς και υπερηχητικούς πυραύλους της, σχεδιασμένους για να επιτίθενται στα αεροπλανοφόρα και τις βάσεις που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ασία.

Ο υπερηχητικός πύραυλος, γνωστός ως DF-17, θεωρητικά μπορεί να ελιχθεί πολύ πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπισή του.

Η Κίνα διαθέτει επίσης διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους DF-41, τη ραχοκοκαλιά του πυρηνικού αποτρεπτικού παράγοντά της, οι οποίοι είναι ικανοί να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολλαπλές κεφαλές.

Ιαπωνία

Τέλος, η Ιαπωνία έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για όπλα μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύονται από αέρος και αναπτύσσει μια νέα έκδοση ενός πυραύλου κατά πλοίων που τοποθετείται σε φορτηγό (Type 12), με αναμενόμενο βεληνεκές 1.000 χλμ.

Το 2020, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια συμφωνία για να αγοράσει η Ιαπωνία 105 μαχητικά αεροσκάφη F-35, με εκτιμώμενο κόστος 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοφιλή