Κουτσούμπας: Πολυνομοσχέδιο δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο

Δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι «δεν μπορεί να κρυφτεί η προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού».

Σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής λειτουργίας που διακηρύσσει η κυβέρνηση αφορά την πιο αποτελεσματική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «περιβαλλοντικές βόμβες» ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης προωθεί διατάξεις που θρυμματίζουν ότι λιγοστό είχε μείνει όρθιο από τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων».

«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που προωθείτε τόσο εσείς, όσο και το ‘υπουργείο αντιπολίτευσης’. Γη και ύδωρ στους λίγους» είπε.

Επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «η πίεση της fast track αδειοδότησης δεν γίνεται για να μειώσετε τον χρόνο της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά για να διασφαλίσετε πως οι εντολείς σας, το μεγάλο κεφάλαιο, θα έχει πάντα θετική απάντηση», ενώ στόχος είναι να γίνονται όλες οι επενδύσεις «χωρίς ούτε κάν τους σημερινούς στοιχειώδεις ελέγχους».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας του κράτους, όπου «πρακτικά απαγορεύεται οποιαδήποτε καθυστέρηση θετικής απάντησης σε ένα μεγαλοεπιχειρηματία».

Τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και μέτρα που χτυπούν όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν απομείνει από τα χρόνια της κρίσης, αλλά και μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Κάθε φύλλο συκής που είχε απομείνει στο εργατικό δίκαιο, το καταργείτε» τόνισε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει φορέσει χειροπέδες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο νόμος Βρούτση της ΝΔ που διατήρησε στο ακέραιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, είναι ο ίδιος νόμος που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό.

Τόνισε ότι συνολικά με το πολυνομοσχέδιο, δίνεται «εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό Βρούτση να μην αφήσει τίποτε όρθιο», καθώς θα αποφασίζει για τις κλαδικές συμβάσεις, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ξαναγράψει την εργατική νομοθεσία και το συνδικαλιστικό νόμο, θα μπορεί να εξειδικεύει τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις, θα είναι εξουσιοδοτημένος να διαμορφώνει όρους αμοιβής καθώς και όρους λειτουργίας των συνδικάτων. «Με 10 υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζει τα πάντα» δήλωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμα, ότι το πολυνομοσχέδιο ανοίγει και τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης των τομέων καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού στους δήμους και τις Περιφέρειες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή