Κουτσούμπας: Οι καρεκλοκένταυροι των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα ήθος. Ξερνάνε μόνο τη μπόχα του συστήματος που υπηρετούν

Κουτσούμπας: Οι καρεκλοκένταυροι των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα ήθος. Ξερνάνε μόνο τη μπόχα του συστήματος που υπηρετούν
SOOC

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του την Κυριακή στο Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου την Πρωτομαγιά του 1944 γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Εργατικού και Κομμουνιστικού Κινήματος καθώς διακόσιοι πρωτοπόροι αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ για δύο ολόκληρες ώρες πάλευαν τραγουδώντας με τον θάνατο που σκορπούσαν τα πολυβόλα των κατακτητών και έπεσαν ως τον τελευταίο με το κεφάλι ψηλά, είπε ότι «η κόκκινη γραμμή αίματος που χάραξε την διαδρομή στους δρόμους της Καισαριανής όταν τους μετέφεραν στο νεκροταφείο ήταν και παραμένει ένα δείγμα γραφής. Το όριο που ξεχωρίζει δύο διαφορετικούς κόσμους: τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο και δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα και τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τη ζωή, τα δικαιώματα και τη λευτεριά του λαού».

«Ποτέ και πουθενά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού, δεν είχαν τίποτε το κοινό με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, ακόμα και σε στιγμές ξενικής κατοχής και σκλαβιάς.

Εργατική τάξη, λαός - με καπιταλιστές, μονοπώλια, ιμπεριαλισμό, δε χωρούν μαζί. Δεν πορεύονται στην ίδια γραμμή. Και κάθε παραβίαση της κόκκινης γραμμής που χωρίζει τα συμφέροντά τους είναι πάντα σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού» υπογράμμισε.

Τόνισε ότι κάθε ένας από τους εκτελεσμένους κομμουνιστές συνδεόταν με κορυφαίες στιγμές εργατικών αγώνων και πρόσθεσε ότι «η αστική τάξη έβλεπε στα πρόσωπα των αγωνιστών τον κίνδυνο για την δική της εξουσία» και «ακριβώς έτσι τους έβλεπε και η ηγεσία των ναζί γι′ αυτό εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον τους».

«Η Καισαριανή, όπως πριν το Κούρνοβο, έγιναν ακριβώς την ώρα που το ναζιστικό τέρας ψυχορραγούσε. Την ώρα που δεχόταν συντριπτικά χτυπήματα από τον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος εκείνη την εποχή συγκροτούσε στη συνείδηση εκατομμυρίων εργατών σ′ όλο τον κόσμο τον απελευθερωτικό στρατό των προλετάριων όλου του κόσμου» υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «πριν φτάσουμε στην Καισαριανή, η αστική τάξη της χώρας μας είχε στήσει την Ακροναυπλία για να χτυπήσει την πρωτοπορία του εργατικού κινήματος το ΚΚΕ», στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης της δεκαετίας του ΄30, των οποίων ψυχή και καθοδηγητής ήταν το ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι η δικτατορία του Μεταξά «ήρθε να ολοκληρώσει το χτύπημα σ′ ό,τι δεν είχε προλάβει να χτυπήσει η αστική δημοκρατία τους».

«Οι ναζί ήρθαν για να ολοκληρώσουν το έργο του Μεταξά, να καθαρίσουν το έδαφος για τους επόμενους. Δηλαδή αυτούς, που και στη διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκαν με τους ναζί, συνέχιζαν να κάνουν μπίζνες και μετά τον πόλεμο. Οι εκατόμβες της Καισαριανής και του Κούρνοβου, αυτό ακριβώς σηματοδοτούν. Το άσβεστο μίσος της αστικής τάξης για τους κομμουνιστές, για το ΚΚΕ» είπε ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη συνέχεια στην οργάνωση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αλληλεγγύης και υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς το Κόμμα όρθιο τίποτα δεν μπορούσε να γίνει» .

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «σ′ αυτόν τον ηρωικό τόπο, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, δεν έχουν καμιά θέση όσοι σήμερα, από την καρέκλα της εξουσίας, κρατάνε τη σημαία του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ματώνουν τους λαούς. Όσοι συναγελάζονται με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τους νέους Πιουριφόι της αμερικάνικης πρεσβείας για να προστατέψουν το άγαλμα του μακελάρη εγκληματία της ανθρωπότητας Τρούμαν».

«Οι καρεκλοκένταυροι των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα ήθος. Ξερνάνε μόνο τη μπόχα του συστήματος που υπηρετούν. Προσβάλλουν τη θυσία των αγωνιστών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στάση της, τις πράξεις της, την πολιτική της, προσβάλλει το εργατικό κίνημα, τους αγώνες και τη θυσία των 200 κομμουνιστών, των ηρώων αγωνιστών της Ελλάδας, της ανθρωπότητας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η προσφυγομάνα Καισαριανή που δημιουργήθηκε από τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής γνωρίζει ότι «οι πρόσφυγες - τότε και τώρα και πάντα - είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Είπε ότι η χώρα κατακλύζεται από ένα νέο κύμα προσφύγων ως αποτέλεσμα της φωτιάς του πολέμου που έχουν ανάψει οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σημείωσε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Μικρασιατών και σημερινών προσφύγων είναι όλοι τους θύματα της εκμεταλλευτικής δράσης των μονοπωλίων και των δολοφονικών τους πολέμων, προσθέτοντας ”τότε ήταν η «Μεγάλη Ιδέα» που έριξε στο σφαγείο της Μικρασιατικής Εκστρατείας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας, τους φαντάρους - παιδιά του ελληνικού λαού.

Και έφερε 1,5 εκατ. πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σήμερα, είναι η πολιτική της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», δηλαδή αναβάθμισης των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη».

«Όπως το νεαρό τότε ΚΚΕ (ΣΕΚΕ) αντιτάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις στη Μικρασιατική εκστρατεία και στην αποστολή στρατού έξω από τα σύνορα, έτσι και τώρα παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και τη Μ. Ανατολή. Για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις αιματοβαμμένες αποστολές σε άλλες χώρες. Για να μη γίνει η χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο και ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να σταματήσει το χωρίς τέλος δράμα του ξεριζωμού προσφύγων και μεταναστών» τόνισε.

Είπε ότι όπως τότε το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να λυθούν τα δραματικά προβλήματα των Ελλήνων Μικρασιατών Προσφύγων, έτσι και τώρα στέκεται αλληλέγγυο στα σημερινά θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στους πρόσφυγες και μετανάστες των τελευταίων ετών.

Καταγγέλλοντας την «άνανδρη οργανωμένη δολοφονική επίθεση από φασιστοειδή εναντίον προσφύγων και μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών στην Λέσβο» υπογράμμισε ότι ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού τους, η αποφασιστική απομόνωση των φασιστικών συμμοριών, πρέπει να γίνει αίτημα όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΚΚΕ, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες παραμείνουν τελικά στη χώρα μας, παλεύει για να πλαισιώσουν τις γραμμές του εργατικού κινήματος και να αγωνιστούν μαζί με τους Έλληνες εργάτες ενάντια στις κυβερνήσεις που «έχουν βάλει πλάτες» στον ξεριζωμό τους, ενάντια στα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετεί με ευλάβεια τον στόχο της «καπιταλιστικής ανάπτυξης» και της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του μεγάλου κεφαλαίου που οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή σε ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και σε αυτόν τον στόχο συναντιέται με το «υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό και τις εφεδρείες του κεφαλαίου, τα κόμματα της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής όπως ονομάζεται το ΠΑΣΟΚ τώρα, και τους λοιπούς κολαούζους του συστήματος» γιατί «ο κοινός παρανομαστής είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Είπε ότι είναι κρίσιμο για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους να χρεώσουν «στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, όχι μόνο την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολιτικοστρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάτωσαν για την κρίση, τώρα θα ματώνουν και για την όποια ανάκαμψη και να συνειδητοποιήσουν ότι οι αιτίες της έντασης της εκμετάλλευσης είναι κοινές με αυτές του ξεσπάσματος των πολέμων».

Ανέφερε ότι ο «οικονομικός πόλεμος» εναντίον των εργαζομένων που βολεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους για τις επενδύσεις τους, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, δεν τους είναι αρκετός καθώς διέξοδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι και οι μεγάλες μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, η ανάκτηση του εδάφους που έχασαν ειδικά στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι γι’αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί επενδυτικά σχέδια που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, με λιμάνια, αεροδρόμια, αγωγούς, υποδομές αποθήκευσης, εκμετάλλευση πηγών υδρογονανθράκων, «πεδία δράσης δηλαδή που αναπτύσσεται η αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων».

«Και βέβαια, για να εξασφαλίσει συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια, παρέχει απλόχερη υποστήριξη στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή» πρόσθεσε, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη «στρατηγικών συνεργασιών» με «κράτη-δολοφόνους όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το επισφράγισμα συμφωνιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για βάσεις στην Ελλάδα.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την επιθετικότητα της Τουρκίας και δίνει «φτερά στον Ερντογάν να προκαλεί συνεχώς, να διαστρέφει ακόμα και την ιστορία με τις νέες απαράδεκτες χθεσινές δηλώσεις του» ενώ «το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και τα «ευρωπαϊκά» της σύνορα δεν εμπόδισαν την Τουρκία να συλλάβει και να κρατάει παράνομα φυλακισμένους ακόμα τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας είπε ότι ΗΠΑ - Γαλλία - Μ. Βρετανία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιτίθενται ενάντια σε μια κυρίαρχη χώρα και την εκλεγμένη κυβέρνησή της, με διάφορα προσχήματα, ορισμένα από τα οποία οι ίδιες πρώτες δημιουργούν και ενισχύουν.

«Από την άλλη, βέβαια, εμείς δεν ξεχνάμε ότι σήμερα η Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση, το εργατικό κράτος, όπως το ξεχνάνε κάποιοι άλλοι. Η Ρωσία σήμερα είναι μία ισχυρή καπιταλιστική χώρα, μεγάλη στρατιωτική δύναμη που έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, έχει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και τη Συρία» σημείωσε προσθέτοντας «μπορεί τη Ρωσία να την κάλεσε στη Συρία η εκλεγμένη κυβέρνησή της, όμως δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι ο πόλεμος και η επέμβαση στη Συρία γίνεται εξαιτίας της όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Αυτά φαίνεται να ξεχνούν ή βάζουν παρωπίδες και δεν τα βλέπουν διάφοροι αριστερίζοντες οπορτουνιστές».

«Η σωστή γραμμή είναι το ξεσκέπασμα των πραγματικών αντιθέσεων διεθνώς και περιφερειακά που οδηγούν σε πολέμους και συγκρούσεις, η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ταυτόχρονη αξιοποίηση από το εργατικό επαναστατικό κίνημα των αντιθέσεων των καπιταλιστικών κρατών υπέρ των λαών και των κινημάτων τους, για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, χωρίς να μπαίνει δηλαδή κάτω από «ξένες σημαίες», χωρίς να στοιχίζεται πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη ή μπλοκ συμμαχιών κατά περίσταση, και έχοντας πάντα καθαρό στόχο την εργατική εξουσία. Όπλο σε αυτό τον αγώνα είναι ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη, η κοινή πάλη των λαών, η κοινή δράση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος και στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά με την άνοδο ακροδεξιών-φασιστικών-εθνικιστικών-ρατσιστικών δυνάμεων και κομμάτων, «όπως η δολοφονική παρουσία της ΧΑ στην χώρα μας», την αντιδραστικοποίηση των άλλων αστικών κομμάτων, των νεοφιλελεύθερων, των λεγόμενων δεξιών και κεντροδεξιών, την αντιδραστικοποίηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, της ονομαζόμενης κεντροαριστεράς και με «πιο αντιδραστική - σοσιαλδημοκρατική αστική μετατόπιση και αποκάλυψη και του οπορτουνιστικού ρεύματος όλων των ροζ αποχρώσεων της «αριστεράς», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι στη χώρα μας, όπως άλλα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, της Ιταλίας κλπ».

«Σήμερα, μοναδική ελπίδα, μοναδική δύναμη και φάρος αντίστασης και συνέπειας είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα»είπε ο κ. Κουτσούμπας καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και ολόπλευρη ενίσχυσή του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην σημασία του έργου του Γιάννη Μαρκόπουλου με συναυλία του οποίου κορυφώθηκε η αποψινή εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, η οποία φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ

Ευχαρίστησε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον Γιάννη Μαρκόπουλο τους μουσικούς, ερμηνευτές και συντελεστές της συναυλίας Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργο Νταλάρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Λάκη Χαλκιά, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, την ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή