ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2017 20:13 EET | Updated 06/12/2017 20:37 EET

Κούβα: Με εγκεφαλική ανωμαλία τα θύματα της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία

Μυστηριώδεις οι λόγοι που προκάλεσαν προβλήματα υγείας στους 24 Αμερικανούς διπλωμάτες

Nguyen Huy Kham / Reuters

Οι γιατροί που περιθάλπουν τα θύματα των μυστηριωδών κρουσμάτων ασθένειας που εξαπλώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα τον Αύγουστο, ανακάλυψαν εγκεφαλικές ανωμαλίες καθώς έψαχναν στοιχεία για να εξηγήσουν τη ζημιά στην ακοή, όραση, ισορροπία και μνήμη των 24 Αμερικανών διπλωματών που βρίσκονταν στο κτίριο, σύμφωνα με την Guardian.

Η πιο ακριβής ανακάλυψη έως σήμερα για τη φυσική ζημιά από την «επίθεση», δείχνει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δυνατοί, μυστηριώδεις ήχοι που προκάλεσαν προβλήματα στην ακοή, ενισχύουν τις υποψίες των αστυνομικών ερευνητών για τη χρήση κάποιου «ηχητικού όπλου» στην πρεσβεία. Όμως οι ειδικοί αγνοούν αυτό το ενδεχόμενο και αποδίδουν τους ήχους ως υποπροϊόν άσχημων κτιριακών συνθηκών, είπαν τρεις επίσημες πηγές που αναμειγνύονται στην έρευνα.

Φαρμακευτικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία ανέπτυξαν αλλαγές στην περιοχή του μυελώδους σώματος, επιτρέποντας διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν, σύμφωνα με Αμερικανούς επισήμους. Το μυελώδες σώμα λειτουργεί σαν δίοδος πληροφοριών ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Γιατροί, ερευνητές του FBI και αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ερευνούν επί μήνες την υπόθεση, προσπαθώντας να ενώσουν τα ευρήματά τους από την Αβάνα, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι 24 διοικητικοί υπάλληλοι και οι σύζυγοί τους αρρώσταιναν ο ένας μετά τον άλλον και νοσηλεύτηκαν αμέσως. Οι ΗΠΑ αναφέρονται σε «στοχευμένες επιθέσεις» αλλά δεν γνωρίζουν ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές.

Οι γιατροί ακόμα ερευνούν τους λόγους που τα θύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή: The Guardian