Κοινοπραξία Sony και Honda για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2025

Κάθε εταιρεία θα επενδύσει 5 δισεκατομμύρια γιεν.
KIM KYUNG-HOON via REUTERS

Η ιαπωνική Sony και η Honda Motor συμφώνησαν σε μια ισότιμη κοινοπραξία που θα ξεκινήσει την πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025.

Η Honda, όπως και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Toyota Motor, έχει καθυστερήσει να στραφεί στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) από τις υπόλοιπες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες και δέχεται πιέσεις από τους επενδυτές για την κατασκευή τους, εξοπλισμένα με νεότερη τεχνολογία, όπως αυτό της αυτόνομης οδήγησης.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία προσφέρει στην παρούσα φάση μόνο ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο, το Honda e, έχει πει ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 30 μοντέλα ηλεκτροκίνησης και να κατασκευάζει περίπου 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως έως το 2030.

Η κοινοπραξία που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο και ονομάστηκε Sony Honda Mobility, η Honda θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην κατασκευή και την πώληση αυτοκινήτων και η Sony θα προσθέσει το λογισμικό και την τεχνολογία της.

Κάθε εταιρεία θα επενδύσει 5 δισεκατομμύρια γιεν (35 εκατ. ευρώ).

Ο Γιασουχίντε Μιζούνο, ανώτερο στέλεχος της Honda, θα διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας και ο Ιζούμι Καουανίσι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sony, θα είναι ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων.

Η Honda, που κατασκευάζει τα επιτυχημένα - δημοφιλή μοντέλα Accord και Civic, έχει μειωμένα κέρδη καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί και η παγκόσμια κρίση στα τσιπ έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή των αυτοκινήτων της.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2022, η Honda είπε ότι θα κατασκευάσει μαζί με την General Motors μια σειρά ηλεκτρικών οχημάτων με χαμηλή τιμή αγοράς, ενώ η General Motors θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο ηλεκτρικών SUV για τη Honda από το 2024.

Δημοφιλή