«Κόκκινο» πανί για τη Μόσχα η Λίζ Τρας, επιδείνωση σχέσεων «βλέπει» το Κρεμλίνο

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss, έχει γίνει εδώ και μήνες στόχος περιφρόνησης από τη Μόσχα
Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss, έχει γίνει εδώ και μήνες στόχος περιφρόνησης από τη Μόσχα
Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss, έχει γίνει εδώ και μήνες στόχος περιφρόνησης από τη Μόσχα
KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images

Επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας - Βρετανίας ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας βιάστηκε να προεξοφλήσει το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τράς, έχει γίνει εδώ και μήνες στόχος περιφρόνησης από τη Μόσχα, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει σήμερα ότι «δεν θα ήθελα να πω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο, γιατί είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι χειρότερο».

Και συμπλήρωσε λέγοντας οτι «δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου ότι και οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού συναγωνίστηκαν μεταξύ τους σε αντιρωσική ρητορική, σε απειλές για λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της χώρας μας κ.λπ. Μην νομίζετε ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι θετικό».

Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έστελνε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον επόμενο βρετανό πρωθυπουργό, είπε: «Ας περιμένουμε να δούμε ποιος θα γίνει πρωθυπουργός».

Η Τρας είναι κυρίως γνωστή στη Ρωσία για μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα τον Φεβρουάριο ως υπουργός Εξωτερικών όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ περιέγραψε τη συνομιλία τους σαν διάλογο μεταξύ κωφών και βουβών ανθρώπων, σχολιάζοντας ότι τα γεγονότα την «αναπήδησαν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την έχει επίσης χλευάσει ανοιχτά για γεωγραφικές γκάφες, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης όταν μπέρδεψε τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Τρας αμφισβήτησε ανοιχτά τον Λαβρόφ στη συνάντησή τους σχετικά με τη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν μπορώ να δω κανέναν λόγο να υπάρχουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλήσουν την Ουκρανία». Η Μόσχα, η οποία είχε αρνηθεί τα σχέδια εισβολής, έστειλε τα στρατεύματά της δύο εβδομάδες αργότερα.

Το βαρύ παρελθόν

Έκτοτε, η Βρετανία υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς και ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο, προμηθεύοντάς την με όπλα στηρίζοντάς την οικονομικά.

Οι σχέσεις Ρωσίας - Βρετανία είναι ωστόσο τεταμένες πολλά χρόνια πριν, όταν το 2006 η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρώην αξιωματικού ασφαλείας της Μόσχας Alexander Litvinenko στο Λονδίνο και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευρο παράγοντα στην αγγλική πόλη. Salisbury το 2018.

Δημοφιλή