ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2018 18:23 EET | Updated 22/11/2018 19:40 EET

Κομισιόν: H απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον Γκρουέβσκι, χρήζει εξηγήσεων

Αναμένεται αντίδραση του Βίκτορ Όρμπαν.

ASSOCIATED PRESS

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νικολά Γκρουέβσκι, χρήζει εξηγήσεων. Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη-μέλη και από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υιοθετεί πλήρως τη δήλωση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει εξηγήσεις από τις ουγγρικές Αρχές, αν επιβεβαιωθεί ότι χορήγησαν άσυλο στον Ν. Γκρουέβσκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομες υποκλοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

 Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές της ΠΓΔΜ απήγγειλαν, το απόγευμα της Πέμπτης, νέες κατηγορίες κατά του Γκρουέβσκι, του VMRO και άλλων 6 μελών του κόμματος για παράνομη χρηματοδότηση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ