ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/08/2019 14:45 EEST | Updated 20/08/2019 17:39 EEST

Κομισιόν: Σε καλή πορεία η Ελλάδα έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM

Ωστόσο, τονίζεται πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Anadolu Agency via Getty Images

Αν και απαιτείται ακόμα δουλειά, οι προσπάθειες που έγιναν ήδη αποφέρουν χειροπιαστά οφέλη: Αυτό είναι το μήνυμα της Κομισιόν για τον ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το τριετές πρόγραμμα στήριξης ακολούθησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση χρόνιων και βαθιά ριζωμένων δομικών ζητημάτων που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και την απώλεια πρόσβασης στις χρηματαγορές. Συνολικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν 61,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή ενός εκτενούς πακέτου μεταρρυθμίσεων...οι μεταρρυθμίσεις αυτές έθεσαν τα θεμέλια για μια οικονομική ανάκαμψη, βάζοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρά δημοσιονομικά. Οι δείκτες υποδεικνύουν πως, αν και υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, οι προσπάθειες που έγιναν αποδίδουν χειροπιαστά οφέλη. Για παράδειγμα, ο δείκτης ανεργίας έπεσε στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Αν και πρόκειται για ένα ακόμα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό, είναι η πρώτη φορά που αυτός ο δείκτης πέφτει κάτω από το 18% από τον Ιούλιο του 2011 και έχει μειωθεί από το ποσοστό 27,9% που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2013. Παραμένει κρίσιμης σημασίας οι ελληνικές αρχές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των ετών της κρίσης. Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κομισιόν σε αυτή την προσπάθεια».

 

 

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είπε πως «η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις και την αύξηση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημοσιονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αυτά τα επιτεύγματα συνεχίζοντας στον δρόμο των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων αυτών που στοχεύουν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είπε πως «Η Ελλάδα διήνυσε μεγάλο δρόμο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξής της έναν χρόνο πριν. Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν θετικές ενδείξεις, υποδεικνύοντας πως οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για μια κοινωνία που έχει περάσει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο παραμένουν οι προκλήσεις και η προθυμία για ενεργή δραστηριοποίηση στη διαδικασία της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων – και της στενής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους- θα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστούν η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στους ερχόμενους μήνες και χρόνια».