ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/11/2018 07:38 EET

Κοντά στην έγκριση του Eurogroup το πακέτο παροχών Τσίπρα

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Πολύ κοντά στη γεφύρωση της δημοσιονομικής διαφοράς που χώριζε κυβέρνηση και Θεσμούς βρίσκονται οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με Ελληνικές πηγές, οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν πλέον πειστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνους δημοσιονομικού κενού από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και ως εκ τούτου οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην τελική συμφωνία.

Η προσέγγιση των δύο πλευρών θα επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euroworking Group της Πέμπτης, όπου εκεί σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.

Σύμφωνα με αυτά, η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει» τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019, αλλά και την υλοποίηση του «κοινωνικού πακέτου» το οποίο έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη συμφωνία οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τελικό ύψος του πακέτου να ξεπεράσει ακόμα και τον αρχικό υπολογισμό των 765 εκατ. ευρώ.

Το τελικό μέγεθος θα κριθεί από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και για το μήνα Οκτώβριο, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι η «κόπωση» που έχει σημειωθεί στα έσοδα ειδικά από τη φορολογία δεν έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων.

Τεχνοκρατική διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η δύο πλευρές κατέληξαν σε κοινή εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος χωρίς να υπάρχει ανάγκη να περικοπούν οι συντάξεις σε 1 εκατομμύριο παλιούς ασφαλισμένους, όπως ζητούσε το ΔΝΤ.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών επιτευχθεί από τη στιγμή που υπήρξε προσέγγιση με τους Ευρωπαίους στο στόχο για την ανάπτυξη του 2019 και ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε αναλυτικά τους δημοσιονομικούς στόχους για έσοδα και δαπάνες για την επόμενη χρονιά. 

Η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι μετά και το «πράσινο φως» από τη Γερμανική πλευρά θα κλείσει στο ΕuroWorking Group αυτής της Πέμπτης, ενώ θα οριστικοποιηθεί και η λίστα των παροχών τις οποίες θα περιλαμβάνει το πακέτο για το 2019 με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται από το πρόσθετο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. 

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση υπολογίζονται σε περίπου 965 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν:


- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
- μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή
- επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων
- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
- μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος). 
Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά
- μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. 
Και γι′ αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020
- το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». 
Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου
- την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.