ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2018 12:11 EEST

«Κόντρα» ΕΕ- Ιβάνοφ: «Η ΕΕ δεν εισάγει διαμάχες»

MICHAL CIZEK via Getty Images

Η εμπειρία που έχει αποκομίσει η ΕΕ από προηγούμενες διευρύνσεις της έχει διδάξει ένα μάθημα: το μπλοκ δεν θα πρέπει να εισάγει υφιστάμενες διαμάχες όταν δέχεται να εντάξει ένα νέο μέλος, δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης στο EURACTIV.com, αφού ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες «για δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο EURACTIV ότι «εξαιτίας της εμπειρίας από προηγούμενες διευρύνσεις η ΕΕ αποφάσισε να μην εισάγει διαμάχες, αλλά να επιμένει οι διαμάχες να επιλύονται πριν από την ένταξη» της χώρας στο μπλοκ.

«Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, και πιο πρόσφατα στη Στρατηγική μας για τα Δυτικά Βαλκάνια, ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την περιφερειακή συνεργασία και για τη σταθερότητα και γι’ αυτό η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εισάγει διμερείς διαμάχες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου πριν από την ένταξη προκειμένου να φτάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)