ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2020 12:09 EET | Updated 04/02/2020 13:09 EET

Κορονοϊός: Χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κατοικίδια κινδυνεύουν να πεθάνουν της πείνα

Ακτιβιστές δηλώνουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την εξόντωση των ζώων.

poco_bw via Getty Images
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Χιλιάδες κατοικίδια που είναι παγιδευμένα στο επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, κινδυνεύουν να πεθάνουν της πείνας, σύμφωνα με διασώστες και ακτιβιστές ζώων.

Σύμφωνα με το Sky News, ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει τη σφαγή των κατοικίδιων σκύλων και των γατιών, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να μολυνθούν με την ασθένεια που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν. 

Ο δήμαρχος της πόλης, ο Ζου Ξιανγουάνγκ, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει την Γουχάν. 

Σύμφωνα με την China Daily, πάνω από 700 οικογένειες έχουν ζητήσει βοήθεια και υπολογίζεται πως τουλάχιστον 600.000 με 800.000 γάτες και σκύλοι έχουν μείνει έγκαταλελειμενα στην πόλη φάντασμα.

To πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το Σουιτσάνγκ, μια μικρή επαρχία με τα περισσότερα κρούσματα με την Γουχάν, διέταξε την Παρασκευή οι κάτοικοι να κρατήσουν τα κατοικίδια τους σπίτι. Όσα ζώα βρεθούν να περιφέρονται στους δρόμους, θα εξοντωθούν.

Στους 427 ανέρχεται πλέον παγκοσμίως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού καθώς κάθε 24ωρο τις τελευταίες ημέρες προστίθενται σταθερά περισσότεροι από 50 θάνατοι. 

Στον αριθμό των θυμάτων περιλαμβάνεται ο πρώτος νεκρός στον Χονγκ Κονγκ όπου οι κάτοικοι ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα θορυβημένοι από την εξάπλωση του κορονοϊού και ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας, που ήταν στις Φιλιππίνες. 

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε στο Χονγκ Κονγκ ήταν 39 ετών και αντιμετώπιζε υποκείμενη πάθηση. Συνολικά στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα για το οποίο εκτιμάται ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών βέβαια, για μία ακόμη φορά, καταγράφηκε στην αποκλεισμένη πόλη Γουχάν με τις αρχές να αναφέρουν 48 θανάτους. 

Ο δε αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα έφτασε τις 20.438  μετά την καταγραφή 3.235 νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών σε όλη την επικράτεια.

πηγή: skynews/ China Daily/ Reuters