Κορωνοϊός: Δέκα κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1 και πέντε της ΒQ.10 στη χώρα μας

H καταγραφή και η εξάπλωση των δύο υποπαραλλαγών της Ομικρον, ΒQ.1 οδήγησε το ECDC να εκδώσει οδηγία για επαγρύπνηση στις χώρες της Ε.Ε.
koto_feja via Getty Images

Για πρώτη φορά καταγράφονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΔΟΔΥ κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 της «Όμικρον».

Συγκεκριμένα, δέκα (10) κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της ”Ομικρον”, ΒQ.1 και πέντε (5) της υποπαραλλαγής BQ.1.1. εντοπίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Την εβδομάδα από 17/10 έως 23/10 καταγράφηκαν στη χώρα μας 52.966 κρούσματα κορονοϊού συνολικά.

Εως σήμερα το 95% των κρουσμάτων οφείλεται στην ΟΜΙΚΡΟΝ 5 και το 2,5% στην ΟΜΙΚΡΟΝ 4, ενώ έχουν καταγραφεί άλλα 28 στελέχη.

Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή «Κένταυρος». Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75.

Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 4%, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5%, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 82 από 74 την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 23% αυξήθηκαν οι θάνατοι που έφτασαν τους 138 την τελευταία εβδομάδα.

Για το νέο στέλεχος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), έχει εκδώσει οδηγία για της χώρες της Ε.Ε. για επαγρύπνηση, καθώς σε πέντε χώρες έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα της υποπαραλλαγής, σε ποσοστό από 5% έως 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων.

Στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ένα στα πέντε κρούσματα ήταν μόλυνση από το συγκεκριμένο στέλεχος. Έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι η νέα υποπαραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ προκαλεί σοβαρότερες λοιμώξεις, ενώ ως προς τη μεταδοτικότητα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να επικρατήσει της παραλλαγής ΟΜΙΚΡΟΝ 5 μέσα στο Δεκέμβριο.

Mε πληροφορίες από ertnews

Δημοφιλή