ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/04/2020 14:54 EEST | Updated 23/04/2020 15:03 EEST

Κορονοϊός: Η Ε.Ε ετοιμάζει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 2 τρισ. ευρώ

Τι αποκαλύπτει εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν.

ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα σχέδιο ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά τη βαθιά ύφεση που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού φέτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι τόσο ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 όσο και ένα νέο ταμείο, που ονομάζεται Εργαλείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν για την ώθηση της ανάπτυξης.

Το σημείωμα περιλαμβάνει τις προτάσεις της Επιτροπής ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα την Πέμπτη. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο ενδέχεται να αλλάξουν.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πρόταση, η Επιτροπή θα μπορούσε να δανειστεί 320 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά και στη συνέχεια να δανείσει περίπου το μισό του ποσού αυτού στις κυβερνήσεις.

Το υπόλοιπο του δανεισμού θα ήταν μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και θα αποπληρωθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά το 2027 για μεγάλο χρονικό διάστημα ή θα επιστραφεί μέσω μελλοντικών πρόσθετων εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως για παράδειγμα από τους νέους φόρους της ΕΕ.

Μερικά από τα χρήματα θα μπορούσαν να παραδοθούν στα κράτη μέλη ως επιχορηγήσεις.

Βάσει του σχεδίου, θα υπάρχουν επίσης άλλα 200 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό μιας Υπηρεσίας Αποκατάστασης και Ανθεκτικότητας, και άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμεία συνοχής που θα επαναπροσδιορίσουν τον σκοπό τους - χρήματα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση του βιοτικού επιπέδου στο μπλοκ των 27 εθνών και τα οποία επρόκειτο να δαπανηθούν το 2021-22.

Το σημείωμα ανέφερε, ακόμη, ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να εγκρίνουν τα νομικά κείμενα του σχεδίου τον Ιούνιο ώστε να επιτρέψουν στο Εργαλείο Ανάκαμψης να ξεκινήσει αμέσως και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.