Κορονοϊός: Σχολεία κλειστά 600 ημέρες σε μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου

Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν γνωρίσει τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.
via Associated Press

Εκατομμύρια παιδιά τεσσάρων ετών ξεκίνησαν το νηπιαγωγείο στο διαδίκτυο στις αρχές της πανδημίας. Περισσότερες από 600 ημέρες μετά, εξακολουθούν να κάθονται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους, προσπαθώντας να διδαχθούν εικονικά - ενώ δεν έχουν καμία επαφή με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια μαθητές στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί, έχουν αναγκαστεί να μείνουν μακριά από το σχολείο για δύο χρόνια λόγω κορονοϊού.

via Associated Press

Το συνεχιζόμενο κλείσιμο, σύμφωνα με ειδικούς, επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά τους να μαθαίνουν. Η απομόνωση, και η έλλειψη ανάπτυξης που συνοδεύει αυτήν, χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμη.

Η τοπική κυβέρνηση ί διέταξε να κλείσουν τα σχολεία τον Μάρτιο του 2020 όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα. Παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαστήματα με κλειστά τα σχολεία στον κόσμο. Η παρατεταμένη απώλεια μάθησης έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη φτώχεια και να οδηγήσει σε ψυχικό και σωματικό στρες εκατομμύρια ανθρώπους.

Anadolu Agency via Getty Images

Τον Αύγουστο, ζητήθηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Σχεδόν έξι μήνες αργότερα, αξιωματούχοι στο Δελχί συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν μια πιθανή επαναλειτουργία.

Ενώ οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να χαλαρώσουν ορισμένα μέτρα κατά της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο και του ανοίγματος κυβερνητικών γραφείων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Ουγκάντα, όσον αφορά το κλείσιμο σχολείων λόγω της Covid.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η ασιατική χώρα έκλεισε τα σχολεία της για 82 εβδομάδες - ή 574 ημέρες - μεταξύ Μαρτίου 2020 και Οκτωβρίου 2021. Η Ουγκάντα έκλεισε τις αίθουσες διδασκαλίας για 83 εβδομάδες.

NurPhoto via Getty Images

Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων στην Ινδία δεν είναι ομοιόμορφο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς κάθε πολιτεία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των δικών της περιορισμών.

Ο κυβερνήτης στο Δελχί για σχεδόν δύο χρόνια, έχει κρατήσει κλειστά τα σχολεία, επικαλούμενος ανησυχίες για την υγεία.

Μετά το πρώτο του κλείσιμο τον Μάρτιο του 2020, τα σχολεία στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά για το υπόλοιπο του έτους. Ανοιξαν ξανά για λίγο στις αρχές του 2021 - αλλά αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά όταν η Ινδία ήρθε αντιμέτωπη με το καταστροφικό δεύτερο κύμα μολύνσεων τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά τον Νοέμβριο καθώς σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα, αλλά έκλεισαν ξανά τον Δεκέμβριο λόγω της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και η αύξηση των κρουσμάτων της Ομικρον τα κράτησε κλειστά τον Ιανουάριο.

Hindustan Times via Getty Images

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει «σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα παιδιά και οι έφηβοι συνήθως παρουσιάζουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα Covid-19 σε σύγκριση με τους ενήλικες και είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να εμφανίσουν σοβαρή Covid.
Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021, τα παιδιά κάτω των 5 ετών αντιπροσώπευαν μόλις το 2% των καταγεγραμμένων παγκόσμιων κρουσμάτων Covid, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών αντιστοιχούσαν στο 7% των κρουσμάτων.

Ωστόσο, νέες, δυνητικά ταχέως μεταδιδόμενες εξάπλωσης παραλλαγές, όπως η Ομικρον, έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες παγκοσμίως σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην τάξη - και τον ρόλο τους στη διάδοση του ιού.

Τους τελευταίους μήνες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μέρη της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατηρείται αύξηση των παιδικών λοιμώξεων που συνδέονται με την Ομικρον.

Στην Ινδία, περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού μπορεί να έχουν ήδη κάποιο επίπεδο ανοσίας έναντι της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα από το κυβερνητικό Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας (ICMR) τον Ιούλιο του 2021.

Οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 15 ετών έχουν ξεκινήσει, με περισσότερους από 43 εκατομμύρια μαθητές να έχουν λάβει την πρώτη τους δόση.

Ομως, καθώς τα σχολεία σε άλλες πολιτείες της Ινδίας ανοίγουν σταδιακά, οι τάξεις του Δελχί παραμένουν κλειστές.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή