Έκθεση-σοκ: Πάνω από 5.000 θάνατοι λόγω ασιτίας και ασθενειών από τον αποκλεισμό του Τιγκράι στην Αιθιοπία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίσημο απολογισμό θανάτων που σχετίζεται με τον πόλεμο στη χώρα λόγω ανθρωπιστικού αποκλεισμού.
via Associated Press

Σχεδόν 1.500 άνθρωποι πέθαναν από υποσιτισμό σε τμήμα της αποκλεισμένης περιοχής του Τιγκράι στην Αιθιοπία μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 350 μικρών παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας έκθεσης του γραφείου υγείας της περιοχής. Η αναφορά κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 θανάτους που σχετίζονται με τον αποκλεισμό στο σύνολό του από πείνα και ασθένειες, στον μεγαλύτερο επίσημο απολογισμό θανάτων μέχρι στιγμής κάτα τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

«Οι θάνατοι αυξάνονται ανησυχητικά», μεταξύ άλλων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όπως η λύσσα, καθώς τα φάρμακα τελειώνουν ή λήγουν, είπε στο Associated Press ο επικεφαλής του γραφείου υγείας του Tιγκράι, Χάγκος Γκοντεφάι, στα τέλη του περασμένου έτους. «Αυτή είναι μια από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου, μπορώ να σας πω».

Η έκθεσή του για τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (26/1) από το ανεξάρτητο ιστότοπο “Ethiopia Insight”, αναφέρει ότι 5.421 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στο Tιγκράι μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου του 2021 σε αξιολόγηση του γραφείου του και ορισμένων διεθνών οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήταν η πρώτη τέτοια αξιολόγηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Tιγκράι και των αιθιοπικών δυνάμεων τον Νοέμβριο του 2020.

via Associated Press

Οι θάνατοι προήλθαν συντριπτικά από υποσιτισμό, μολυσματικές ασθένειες και μη μεταδοτικές ασθένειες, καθώς το υγειονομικό γραφείο και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να μετρήσουν τις επιπτώσεις στον πληθυσμό του Tιγκράι από το σύστημα υγείας του που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους μαχητές.

Οι θάνατοι δεν αντικατοπτρίζουν άτομα που σκοτώθηκαν στη μάχη, είπε ο Χάγκος στο AP την Πέμπτη σε μια κλήση από την πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, αν και η έκθεση αντικατοπτρίζει κι ένα μικρό ποσοστό θανάτων από αεροπορικές επιδρομές.

Η εκτίμηση της θνησιμότητας καλύπτει μόλις περίπου το 40% του Tιγκράι, πρόσθεσε, αφού η κατάληψη ορισμένων περιοχών από τους μαχητές και η έλλειψη καυσίμων που προκαλείται από τον αποκλεισμό, περιόρισε τη συλλογή δεδομένων και την παράδοση βοήθειας.

«Δεδομένου ότι το μέγεθος της καταστροφής και της υγειονομικής κρίσης στις δυσπρόσιτες περιοχές είναι αναμφίβολα υψηλό, η έρευνα είναι βέβαιο ότι δεν καταγράφει την πραγματική έκταση της κρίσης».

Ο σοβαρός βαθμός υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των 5 ετών, υπολογιζόταν σε λιγότερο από 2% στο Tιγκράι πριν από τον πόλεμο, και πλέον υπολογίζεται πάνω του 7%, είπε. Η έκθεση διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 369 παιδιά κάτω των 5 ετών είχαν πεθάνει από υποσιτισμό, μέρος των 1.479 ατόμων συνολικά.

Το AP επιβεβαίωσε πέρυσι τους πρώτους θανάτους από πείνα υπό τον αποκλεισμό μαζί με την απαγόρευση της κυβέρνησης σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων να φέρουν φάρμακα στο Tιγκράι.

Ο Χάγκος είπε στο AP ότι χωρίς ιατρικές προμήθειες ή εμβόλια, ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όπως η ιλαρά, εμφανίστηκαν και η COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται. Οι ασθενείς με HIV «έρχονται όλη την ώρα στο γραφείο μου για να ρωτήσουν αν έρχονται φάρμακα ή όχι. Αλλά τα χέρια μου είναι δεμένα», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διέκοψε σχεδόν κάθε πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια, ιατρικές προμήθειες, μετρητά και καύσιμα τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι δυνάμεις των ανταρτών του Tιγκράι ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής. Έκτοτε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι λιγότερο από το 15% των απαραίτητων προμηθειών εισέρχονταν στο Tιγκράι υπό αυτό που ονόμασαν de facto ανθρωπιστικό αποκλεισμό. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας εξέφρασε την ανησυχία της μήπως η ανθρωπιστική βοήθεια περάσει στα χέρια μαχητών.

Ωστόσο, υπό ένα νέο κύμα πίεσης αυτόν τον μήνα, αφού οι δυνάμεις των ανταρτών του Tιγκράι υποχώρησαν πίσω στην περιοχή τους, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας σε δήλωσή του την Κυριακή είπε ότι συνεργάζεται με εταίρους βοήθειας για να διευκολύνει τις καθημερινές πτήσεις φορτίου προς το Tιγκράι «για τη μεταφορά των απαραίτητων φαρμάκων και προμηθειών». Η κυβέρνηση εν μέρει κατηγόρησε τα προβλήματα με την παροχή βοήθειας στην ανασφάλεια που λέει ότι προκαλείται από τις δυνάμεις των Tιγκράι.

Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσουν οι καθημερινές πτήσεις, αν και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έκανε την πρώτη της παράδοση ιατρικών προμηθειών στο Tιγκράι από τον Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντάς το «μια τεράστια ανακούφιση».

Μια εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε στο AP ότι το φορτίο των χειρουργικών προμηθειών και των απαραίτητων φαρμάκων θα βοηθήσει στη θεραπεία τουλάχιστον 200 τραυματιών και ότι η οργάνωση σκοπεύει να στείλει περισσότερες προμήθειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και η υπουργός Υγείας δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις την Πέμπτη (27/1) σχετικά με τις καθημερινές πτήσεις και πότε θα αρθεί πλήρως ο αποκλεισμός της κυβέρνησης για να επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση στην περιοχή.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προσπάθησε να περιορίσει το ρεπορτάζ για τον πόλεμο και συνέλαβε ορισμένους δημοσιογράφους με την πρόφαση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός ελεύθερου επαγγελματία οπερατέρ που είναι διαπιστευμένος στο AP.

Δημοφιλή