Κορονοϊός: Σταθεροποίηση, μα σε υψηλά επίπεδα, 54.000 ενεργά κρούσματα, 88% πληρότητα ΜΕΘ

Να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα,
.
.
Eurokinissi

Για σταθεροποίηση της πανδημίας, μα σε υψηλά επίπεδα, έγινε λόγος κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στο υπουργείο Υγείας.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όπως επισήμανε, ειδικά στην Β.Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά. Επίσης, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για ενδείξεις σταθεροποίησης μεν, μα σε υψηλά επίπεδα δε, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν τάσεις εφησυχασμού και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 54.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η θνητότητα είναι υψηλή σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά ανεμβολίαστων.

Όσον αφορά στην πληρότητα των ΜΕΘ, είπε πως βρίσκεται στο 88% στην επικράτεια, μα μετά από αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Τις τελευταίες 10 ημέρες, όπως είπε, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση – σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών, με 320.000 πολίτες να αλλάζουν γνώμη και να πηγαίνουν να κάνουν 1η δόση εμβολίου, αν και παραμένει χαμηλά η ανταπόκριση σε κάποιες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πάντως, όπως τόνισε, υπάρχει σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των νεαρότερων ηλικιών, και υπογράμμισε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. «Η θέση μας είναι σταθερή: ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος» είπε, τονίζοντας ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Από πλευράς του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 11% οι διαγνώσεις και κατά 2% αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία για γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση, και ως εκ τούτου εμφανίζεται το φαινόμενο να νοσούν σοβαρά και να πεθαίνουν μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο εμβολιασμός, είπε, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας: Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα. Από την άλλη καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, μικρότερες δηλαδή των 60 ετών. «Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τι στιγμή. Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ως προς τις νέες διαγνώσεις, είπε ότι ο συνολικός αριθμός δείχνει μικρή επιδείνωση, μα είναι ”κοντά στο σημείο της επιπέδωσης”, αν και θα χρειαστούν 2 εβδομάδες ακόμα για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8% ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι πολύ ενισχυμένος, φτάνοντας ακόμα και τις 600 κάποιες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων - εξιτηρίων είναι κοντά στο 1,4.

Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες να πάει στο 100%

Στο 100%,θα πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός κατά της covid-9 στις ευπαθείς ομάδες, γιατί είναι οι πιο ευάλωτες στη νόσο Covid, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος με θέμα «Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία».

«Το ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες ξεπερνά το 82%, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 90%, καθώς κάποιοι πολίτες έχουν ενταχθεί εσφαλμένα σε αυτές τις ομάδες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, ορισμένες φορές, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν ακόμα το εμβόλιο και να περιμένουν. Αυτό πρέπει να τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό».

Έκκληση «να εμπιστευτούμε την επιστήμη, και να προβούμε στον εμβολιασμό που αυτή τη στιγμή αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», έκανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Σουλιώτης, και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών. Η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τόνισε ότι το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της COVID-19, καλώντας όλους να εμβολιαστούν άμεσα και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Δημοφιλή