ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/03/2018 14:02 EET | Updated 05/03/2018 14:38 EET

Κοτζιάς: Η Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα

SOOC

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, η εκδίκαση της έφεσης των οποίων κατά της προφυλάκισής τους αναβλήθηκε, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. 

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα», είπε ο κ. Κοτζιάς και επανέλαβε για μία ακόμα φορά το πόσο νευρική είναι η γειτονική χώρα όλο το τελευταίο διάστημα με τις προκλητικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο, ενώ τόνισε ότι όλα αυτά θα αναφερθούν από την ελληνική πλευρά στα διεθνή fora.

«Το κύριο πρόβλημα στην περιοχή ακούει στο όνομα Τουρκία… Η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από μία αυξανόμενη νευρικότητα από μία αίσθηση ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκιο, όμως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ και της ΕΕ και καλό θα ήταν στην περίπτωσή μας να σέβεται όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θαλάσσης», σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα της Κύπρου και της ΑΟΖ ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «επιβεβαιώνει ότι είχαμε και οι δύο δίκιο όταν λέγαμε ότι το κυπριακό ζήτημα είναι ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας, παρότι η Τουρκία υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης σχετικά με την τουρκική κυβέρνηση ότι η συμπεριφορά της επιβεβαιώνει τη θέση και την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Κύπρο σήμερα αν η Τουρκία ήταν νομιμοποιημένη δύναμη από Κύπρο και Ελλάδα για να παρεμβαίνει στην περιοχή και στην ΑΟΖ της Κυπριακή δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντιδράσεις που θέλει να προκαλέσει η Τουρκία. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)