Κοτζιάς: Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία- ειδικός στρατηγικός ρόλος της σχέσης των δύο χωρών

Κοτζιάς: Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία- ειδικός στρατηγικός ρόλος της σχέσης των δύο χωρών
Eurokinissi

Ως μία συνάντηση πολύ παραγωγική εφ΄ όλης της ύλης, που σηματοδοτεί κοινή πλεύση σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκά και περιφερειακά μέσω κοινών πρωτοβουλιών, ως αποτέλεσμα της σχεδόν πλήρους σύγκλισης απόψεων, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν που «επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας».

Περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ώστε να στηρίξει, όπως επιθυμεί, η Γαλλία την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μία στιγμή ορόσημο για την χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Λε Ντριάν και κοινοί στόχοι σε μία προοπτική κοινών δράσεων, ήταν οι δύο βασικοί άξονες των συνομιλιών της συνάντησης των δύο ανδρών.

Ειδικότερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Λε Ντριάν, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά και για τη συζήτηση που είχαν για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Υπενθύμισε το παλιό σύνθημα «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» και τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».

Παράλληλα ανέφερε ως θέματα όπου εστιάστηκε η συζήτησή του με τον κ. Λε Ντριάν το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αναλυτικά τα θέματα για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και για τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε συγκεκριμένα περισσότερα δείγματα αλληλεγγύης από την Γαλλία και ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό απάντησε ότι «από τη Γαλλία παίρνουμε χωρίς να ζητάμε αλληλεγγύη. Μας τη δίνει απλόχερα η ίδια. Αυτό που ζητάμε από τη Γαλλία πάντα είναι η συνεργασία». Και πρόσθεσε: «Έχουμε κουβεντιάσει και έχουμε καταλήξει σε σειρά πρωτοβουλιών και για το μεταναστευτικό και θα συνεχίσουμε, είπαμε, τη συζήτησή μας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι σε λίγες μέρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την «ποιότητα των συνομιλιών» που είχε μαζί του τονίζοντας ότι η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιήθηκε «σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φτάσατε στην κανονικότητα, διότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Γι αυτό εμείς πάντα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης. Και όπως είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα θέλαμε και σήμερα σε αυτή την νέα φάση να σας διαβεβαιώσουμε για την υποστήριξή μας για να μπορέσετε να επιτύχετε και πάλι ανάπτυξη, όπως αναφέραμε, και στο πνεύμα της συνεργασίας και στο πλαίσιο των γαλλικών επενδύσεων. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε τη σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών που διαπιστώθηκε σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. «Διαπιστώσαμε ότι η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, θεωρεί ότι η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Υπάρχει το θέμα των νέων υδρογονανθράκων της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει ένα περαιτέρω πεδίο συνεργασίας. Και βεβαίως, θα πρέπει, πρώτα από όλα, να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν για το θέμα αυτό. Και προτείνουμε να αναληφθούν και πρωτοβουλίες κοινής δράσης».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή