ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/10/2018 11:08 EEST

Κοτζιάς: Ο Καμμένος είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Μόνο εγώ αντέδρασα

Le ministre des Affaires Etrangères grec Nikos Kotzias à Berlin le 29 mai 2018|Tobias SCHWARZ

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Αντιθέσεις» του Γιώργου Σαχίνη. Ο κύριος Κοτζιάς, επιβεβαίωσε όσα είχαν διαρρεύσει από τους διαλόγους στο υπουργικό συμβούλιο, και μάλιστα αποκάλυψε ότι ήταν ο μόνος που θίχτηκε όταν ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος, καθώς δεν αντέδρασε κανένας άλλος υπουργός πλην του ιδίου, ενώ, όπως λέει, δεν αντέδρασε ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ενδεικτικό του κλίματος, είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποφεύγει να αναφέρει τον Πάνο Καμμένο με το όνομά του, και τον αποκαλεί ως «ο εν λόγω κύριος», «η άλλη πλευρά» ή «ο κυβερνητικός εταίρος».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς, είπε στη συνέντευξή του:

«Ο εν λόγω κύριος (ο Πάνος Καμμένος) διατεινόταν παντού ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια προσωπική πρωτοβουλία του Κοτζιά και πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Αυτά έβγαινε και έλεγε έξω. Ότι δήθεν ο ΥΠ.ΕΞ., δηλαδή εγώ, κινούμαι μόνος μου και πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχε άγνοια! Ο εν λόγω κύριος είπε πολλά. Και τι δεν είπε, δηλαδή. Είπε για μυστικά κονδύλια. Είπε ακόμα ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για να αγοράσει ξένους.Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά (σ.σ. ο Πάνος Καμμένος) έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».

 Για την κόντρα του με το Πάνο Καμμένο, ο επικεφαλής της κίνησης Πράττω δήλωσε ότι υπέβοσκε καιρό και αναφέρθηκε στην περίπτωση της κοινής ανακοίνωσης Τσίπρας Καμμένου για συζήτηση επί του θέματος της συμφωνίας των Πρεσπών και τις εξελίξεις τον Μάρτιο:

«Στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπ. Άμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα»

Στη συνέχεια άφησε νέες αιχμές σχετικά με το γεύμα Τσίπρα Καμμένου μια ημέρα πριν το υπουργικό συμβούλιο, στη Λέσχη Αξιωματικών:

«Πάλι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής απόντος εμού. Εμένα δεν έπρεπε να με πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη συνάντηση;».

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς, που θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με το Πράττω, ρωτήθηκε για το αν θα κατέβει αυτόνομη η πολιτική του κίνηση στις εκλογές και απάντησε σιβυλλικά «ρωτήστε με αύριο».