ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/10/2018 22:00 EEST

Με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

EUROKINISSI

 

Το ζήτημα της επέκταση της της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του παρουσία με την ιδιότητα του αρμόδιου υπουργού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει η ενημέρωση και ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

«Θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας:

- Αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. 

- Εδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης,  αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Οπως τονίζεται, «στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής  του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν». 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών

- ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. 

- συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του.

- συζήτησε για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος. 

Στη σύσκεψη, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ,ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.