ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/10/2018 15:36 EEST

Koτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό για την επέκταση της αιγιαλίτιδας. Ο Έιντε έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν πόκερ

Costas Baltas / Reuters

Οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό τις ελληνικές αποφάσεις για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, δήλωσε στον κυπριακό σταθμό ΣΙΓΜΑ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως «δεν αιφνιδιάστηκαν».

Ως προς τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Έλληνα πρεσβευτή, είπε πως ήταν προγραμματισμένη από καιρό, και πως μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις επειδή είχαν απορίες.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για το παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, τον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στον Γ.Γ του ΟΗΕ είπε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση για το πρόσωπό του, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μετα-αποικιοκρατικά καθεστώτα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση  επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων  και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα    της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε αντίφαση αλλά θεωρώ ότι η Τουρκία θεωρεί την Κύπρο μια σημαντική γεωπολιτική κατάκτηση. Όπως είπε και ο προηγούμενος Τούρκος Υπεξ, ακόμη και αν δεν υπήρχε τ/κ στο νησί θα έπρεπε να  τους ανακαλύψει. Θέλουν να έχουν παρουσία στο νησί , αλλα και εγώ θέλω να είμαι στην Ανταρκτική αυτή την στιγμή. Είναι εκβιασμός του ισχυρού και όχι το δίκαιο του ισχυρού », είπε.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως δεν ευσταθούν  τα όσα λέγονται, ότι Τσίπρας και Ερντογάν ήταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κραν Μοντανα, και εξήγησε πως αυτό είχε ενορχηστρωθεί από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. «Πήγα ένα πρωί στο τραπέζι μιας συνάντησης και μου λέει ο Έιντε έρχονται οι πρωθυπουργοί.  Ποιοι πρωθυπουργοί μου του λέω και πήρα τον Τσίπρα τηλέφωνο και μου λέει ‘’μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ουδείς μου είπε να έρθω και ούτε θέλω να έρθω’’. Πάω πίσω και λέω στον Έιντε και του λέω λες ψέματα και μου απάντησε ότι έκανε μια προσπάθεια.  Υπήρξε και τηλεφώνημα Ερντογάν-Τσίπρα  όπου συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος για να έρθουν. Η Τερέζα Μέι έβαλε τον Τζόνσον να με ρωτήσει εμένα αν υπάρχει πρόοδος», είπε

 Ο πρώην ΥΠΕΞ είπε πως ο κ. Έιντε ήταν γενικά φιλικός, αλλά έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ. Παράλληλα, σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίζει πλέον το Κυπριακό ως πρόβλημα αλλά βλέπει στην Κύπρο δυνατότητες και προοπτικές από τον γεωπολιτικό της ρόλο.«Έχουμε επίσης κινητικότητα από το Αμερικανικό Κογκρέσο που προτρέπουν την κατάργηση του εμπάργκο όπλων  απέναντι στην Κύπρο», είπε τονίζοντας τον συμβολισμό αυτής της απόφασης

Αναφερόμενος στο  αποκαλούμενο «πλαίσιο Γκουτέρες», είπε  πως το έγγραφο της 30ης Ιουνίου  ήταν ένα ακόμη κολπάκι του Έιντε ο οποίος έγραψε ένα κείμενο δικό του  και το παρουσίασε ως να ανήκει στον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας είπε πως πρέπει πρώτα  να γίνει οριοθέτηση με την Αίγυπτο.