ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2018 11:08 EEST

Ποιον θα ήταν αναγκασμένο να σκοτώσει ένα αυτόνομο όχημα σε περίπτωση σύγκρουσης; Η απάντηση των Ελλήνων

4X-image via Getty Images

Αν ένα αυτόνομο όχημα αναγκαζόταν να σκοτώσει κάποιον σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση ποιος θα ήταν αυτός;

Θα έπρεπε να θυσιαστούν οι επιβάτες στο αυτοκίνητο για να σωθούν οι πεζοί; Ή μήπως να σκοτωθεί ένας πεζός για να σωθεί μια τετραμελής οικογένεια μέσα στο όχημα;

Για να απαντήσουν στο ερώτημα ερευνητές από το Media Lab του ΜΙΤ ανέλυσαν τις απαντήσεις περισσότερων από 40 εκατομμυρίων ερωτηθέντων στο πλαίσιο ενός πειράματος που ξεκίνησαν το 2014.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι απαντήσεις διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν το «Moral Machine» ώστε να μελετήσουν σε βάθος τις αντιδράσεις των αυτόνομων οχημάτων σε συνάρτηση με την ανθρώπινη ηθική.

Την ιδέα συναντά κανείς και σε ένα επεισόδιο της σειράς «The Good Place» του NBC, στο οποίο ο καθηγητής Δεοντολογίας καλείται να κοντρολάρει ένα εκτροχιασμένο τραμ.

Αν εκείνος δεν έκανε τίποτα, το τραμ θα χτυπούσε μηχανικούς που έκαναν εργασίες στις ράγες μπροστά του. Αν κατευθυνόταν κάπου αλλού, θα έσωζε μεν τους μηχανικούς, ωστόσο θα χτυπούσε άλλους ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν μέσα από διαφορετικά σενάρια. Το αυτόνομο όχημα θα έπρεπε να θυσιάσει τους επιβάτες του ή να κάνει ελιγμό για να χτυπήσει:

-έναν επιτυχημένο επιχειρηματία;

-έναν γνωστό εγκληματία;

-μια ομάδα ηλικιωμένων;

-ένα κοπάδι αγελάδων;

-ανθρώπους που διέσχιζαν το δρόμο ενώ τους είπαν να περιμένουν;

Με βάση τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να σώσουν ανθρώπους αντί για ζώα, ενώ γενικότερα είχαν την τάση να επιλέγουν τη διάσωση νεαρών ατόμων αντί για τους ηλικιωμένους.

Διαπιστώθηκε επίσης πως σε μικρότερο βαθμό οι άνθρωποι θα έσωζαν γυναίκες αντί για άνδρες, αυτούς με υψηλότερο στάτους απ’ότι τους φτωχότερους και πεζούς αντί για επιβάτες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλές από τις απαντήσεις οφείλονταν στις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των λαών. Οι Γάλλου, λόγου χάρη, μάλλον θα λάμβαναν υπόψιν τον αριθμό των ατόμων που επρόκειτο να χτυπήσουν, ενώ οι Ιάπωνες δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία.

Οι Έλληνες-μετά τους Γάλλους- έρχονται δεύτεροι στη λίστα με αυτούς που είπαν πως προτιμούν να σώσουν νεαρά άτομα αντί για ηλικιωμένους.

(Με πληροφορίες από BBC)