ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/06/2018 18:05 EEST

Κοτζιάς: Στις Πρέσπες δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία

Eurokinissi

«Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, στη Ρόδο.

Ο ΥΠΕΞ ευχήθηκε επικύρωση της συμφωνίας, λέγοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».

«Θέλουμε να έχουμε μία θετική ατζέντα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, όπως είπε η κατάσταση στη βόρεια πλευρά της περιοχής μας είναι καλύτερη από πέρυσι, σημειώνοντας πως η Βουλγαρία για πρώτη φορά ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία βαθαίνουν τη συνεργασία τους, και από πέρυσι ξεκίνησε και η συνεργασία των βαλκανικών χωρών και του Βίζεγκραντ. Παράλληλα σημείωσε την έναρξη της συνεργασίας της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, γεγονός που θα καταστεί επικερδές και για τα δύο κράτη, αλλά και γενικότερα.

Ο κ. Κοτζιάς στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ Ριγιάντ Αλ Μάλκι και τόνισε τη βαρύνουσα σημασία επίλυσης του Παλαιστινιακού για την ειρήνευση στην περιοχή.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της σύρραξης στη Συρία, η οποία έχει σταθεί πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή και πρόξενος του μεταναστευτικού προβλήματος, επισημαίνοντας πως όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εμποδισθούν οι πόλεμοι «δι΄ αντιπροσώπων», επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης διαμεσολάβησης της ΕΕ στην περιοχή.

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και υπογράμμισε πως η μόνη λύση για το μέγα τούτο πρόβλημα αποτελεί η παύση των συγκρούσεων και να σταματήσουν οι καταστάσεις που βιώνουμε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. «Εάν δεν υπάρξει ειρήνη και ανάπτυξη σ΄ αυτές τις περιοχές, εάν δεν υπάρξει ίδρυση και ανάπτυξη παλαιστινιακού κράτους, δεν θα ησυχάσει αυτή η περιοχή και θα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με κύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι το κόστος να στηριχθεί η ασφάλεια και η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, είναι λιγότερο από αυτό που κοστίζει στην Ευρώπη η προσφυγιά και η ανασφάλεια.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, «ένα ζήτημα-κόμβος για την περιοχή» και συζητήθηκε πολύ τον περασμένο χρόνο, εκφράζοντας τη στήριξη στην κυπριακή πολιτική, ένα κράτος με καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας εάν επιλυθεί το ζήτημα που ταλανίζει τη Μεγαλόνησο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)