ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/04/2018 19:38 EEST | Updated 16/04/2018 20:08 EEST

Κοτζιάς: Τα Σκόπια να επιδείξουν σοβαρότητα. Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με συνεντεύξεις

Ευρωπαϊκή ασυμφωνία έναντι της Μόσχας

Anadolu Agency via Getty Images

«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφερόμενος και στην τελευταία εφ′ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, συζητήθηκε η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η κατάσταση στη Συρία. 

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ.

Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Για το θέμα της Συρίας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου». Τόνισε, μάλιστα, ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», προσθέτοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. «Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, υιοθετήθηκε λεκτικό στα Συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Τέλος, στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκή ασυμφωνία έναντι της Μόσχας

Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία διχάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.   

Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία στάση έναντι της Μόσχας, η οποία σήμερα δεν υφίσταται. Aυτό φάνηκε προ ημερών με την αντίδραση που ακολούθησε μετά την επίθεση που δέχθηκαν ο ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα 28 κράτη-μέλη μόνο τα 19 επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η απέλαση διπλωματών. Φάνηκε επίσης και με την περίπτωση της Συρίας, όπου η επίθεση του Σαββάτου από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε επιλεγμένους στόχους δεν χαιρετίστηκε ανάλογα από όλες τις πρωτεύουσες.

Για παράδειγμα, η Ιταλία εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η ενέργεια δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της κρίσης. Τις ανησυχίες τους εκφράζουν και άλλες χώρες της ΕΕ, για αυτό και οι προσπάθειες συσπείρωσης των κρατών μελών είναι δύσκολες.

Μάας: «Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία»

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αλλάξει θέση και θα συνεργαστεί με την Ευρώπη για την εξεύρεση πολιτικής λύση στην κρίση στη Συρία.

Από την πλευρά του ο γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία ώστε αυτή να αλλάξει θέση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διευθέτηση της κρίσης», κατέληξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Sponsored Post