Δεκτή η αναίρεση του βουλεύματος για τη μη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα

Από τον Αρειο Πάγο.
Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα στις 21 Μαΐου έγινε για χάρη του Δ. Κουφοντίνα.
Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα στις 21 Μαΐου έγινε για χάρη του Δ. Κουφοντίνα.
NurPhoto via Getty Images

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε τελικά δεκτή την αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, κατά της απόφασης του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Βόλου, με την οποία απορρίφθηκε για δεύτερη φορά η αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για την 7η άδειά του.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδειες, αν έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους. Παράλληλα, οι δικαστές ανέπτυξαν και επιχειρήματα για την ουσία της κρινόμενης υπόθεσης και αναφέρθηκαν τόσο στη διάρκεια της κράτησης Κουφοντίνα, όσο και στο γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει κάνει καλή χρήση των αδειών που έλαβε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, «το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησης του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών, περιοριζόμενο στην παραδοχή ότι «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειας του έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του, σε σημεία πλησίον εκείνων που δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματα του συμπεριφορά όλως προκλητική, που καταδεικνύει έμπρακτα πέραν πάσης αμφιβολίας την έλλειψη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων».

Η αίτηση αναίρεση της εισαγγελέως υπεβλήθη το βράδυ της 17ης Μαΐου και μετά την αποδοχή της από το ανώτερο δικαστήριο, το αίτημα του Κουφοντίνα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες από άλλο δικαστικό συμβούλιο του Βόλου.

Ο πολυϊσοβίτης της 17Νοέμβρη συνεχίζει την απεργία πείνας που άρχισε μετά την απόρριψη του αιτήματός του από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, με το σκεπτικό ότι «είναι αμετανόητος και τα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί, δεν επιτρέπουν την υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τις άδειες.»

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου, από την πλευρά της, στην αναίρεση της επικαλέστηκε τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυϊσοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της υποστήριξε ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα και πρόσθεσε ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Νοέμβρη. Στην δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης το 2003, καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

Το 2017 πήρε την πρώτη, διήμερη άδειά του. Ακολούθησαν άλλες πέντε. Η έβδομη αίτησή του απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου τον περασμένο Φεβρουάριο, αφ ενός διότι «εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας να τελέσει νέα εγκλήματα» και αφ ετέρου επειδή «ανεξάρτητα από το αν έχει λάβει μέχρι σήμερα έξι άδειες από άλλες φυλακές, δεν έχει τις τυπικές προϋποθέσεις να λαμβάνει άδειες, γιατί είναι πολυ-ισοβίτης.»

Δημοφιλή